Tallina cer šogad no ēkām pilsētā noņemt padomju simboliku

Tallinas mērķis ir līdz 2024.gada beigām no ēkām noņemt padomju simboliku, ar nosacījumu, ka tiks panākta vienošanās ar kultūras mantojuma aizsardzības iestādēm, pirmdien, 1.jūlijā, ziņo Igaunijas medijs ERR.

Iniciatīva, kas tika ierosināta neilgi pēc kara sākuma Ukrainā, ir saskārusies ar likumdošanas šķēršļiem, jo pagājušajā gadā pieņemtos tiesību aktus prezidents Alars Kariss (Alars Karis) joprojām nav apstiprinājis to neskaidrības dēļ, un līdz šim ne valdība, ne Igaunijas parlaments “Riigikogu” nav panākuši nekādu progresu

Tomēr Tallinas jaunā koalīcija ir apņēmusies līdz gada beigām no pilsētas ēkām noņemt padomju simboliku.

“Koalīcijas līgumā mēs vienojāmies, ka no Tallinas pilsētai piederošajiem īpašumiem tiks noņemta padomju simbolika. Līdz septembrim mums būs detalizēts plāns, kā rīkoties ar padomju simboliku,” paziņoja pilsētas mēra vietniece Madle Lipusa (Madle Lippus).

Taču privātīpašumu īpašnieki saglabā rīcības brīvību attiecībā uz tiem piederošo ēku ārējo apdari, un pilsēta viņiem noteikumus nepiemēros.

“Lēmums par privātīpašumā esošo ēku nākotni un izskatu galvenokārt ir īpašnieku rokās. Tallinas pilsētai nav plānu šajā jomā ieviest plašākus noteikumus,” sacīja Lipusa.

Tallinā uzmanība tiek pievērsta padomju simbolikas noņemšanai no divām pilsētai piederošām ēkām – Krievu kultūras centram un Nemmes rajona administrācijas ēkai. Nemmes ēkai ir maz padomju dekoru, kurus varētu aizstāt ar Nīmes rajona ģerboni un veco simboliku varētu saglabāt Igaunijas Vēstures muzejā Marjamē, ierosinājis Nemmes rajona vecākais Karmo Kuri (Karmo Kuri).

Tomēr Krievu kultūras centrs ir lielāks izaicinājums tā daudzo padomju simbolu un kultūrvēsturiskā mantojuma aizsardzības statusa dēļ.

“Mums rūpīgi jāapsver, ko tieši darīsim, lai nodrošinātu ēkas ārējā izskata un būtības saglabāšanu. Tai ir jāsaglabā arhitektoniskā vienotība, neiekļaujot okupācijas simbolus,” teica Lipusa, norādot, ka joprojām ir nepieciešamas diskusijas ar mantojuma aizsardzības iestādēm.

Lasiet arī: Tartu Universitātes profesors notiesāts par spiegošanu pret Igauniju, piespriests cietumsods

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas