Teju puse Latvijas ģimeņu prognozē finansiālas grūtības, zaudējot vienu no apgādniekiem

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju jeb 44% atzīst, ka viņu nāves gadījumā ģimenes locekļi saskartos ar finansiālām grūtībām, informēja apdrošināšanas sabiedrības Ergo pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju par dzīvības apdrošināšanas uztveri sabiedrībā.

“29% respondentu aptaujā norāda, ka finansiālās grūtības, ar kurām ģimenes locekļi saskartos viņu nāves gadījumā, drīzāk būtu īslaicīgas, bet 15% uzskata, ka tās būs ilglaicīgas, jo viņi ir galvenie ģimenes apgādnieki,” norāda Ergo Dzīvības apdrošināšanas departamenta vadītājs Gints Konrads.

Vīrieši krietni biežāk nekā sievietes pieļauj, ka viņu nāves gadījumā finansiālās grūtības ģimenē būs ilgstošas.

Tā domā 21% aptaujāto vīriešu un 9% sieviešu. Tāpat uz šādu ilgstošu finansiālu ietekmi aptaujā visvairāk norāda respondenti 40-49 gadu vecumā, bet vismazāk – iedzīvotāji 18-29 un 60-74 vecuma grupās, savukārt reģionu sadalījumā par savas ģimenes finansiālo stabilitāti visdrošāk jūtas vidzemnieki un rīdzinieki.

Kopumā gandrīz trešdaļa jeb 31% aptaujāto uzskata, ka viņu aiziešana no dzīves neatstātu ietekmi uz ģimenes finansiālo situāciju, bet 25% nezina vai nevēlas atbildēt uz šo jautājumu.

Atbildot uz aptaujas jautājumu par to, ar ko iedzīvotājiem visvairāk saistās dzīvības apdrošināšana, lielākā daļa jeb 56% norāda, ka uztver to kā drošības spilvenu ģimenes finansiālajai stabilitātei. Par sevišķu “ekstru” to sauc 14% aptaujāto, bet 8% norāda, ka no domām par dzīvības apdrošināšanu attur māņticība, jo, viņuprāt, tā ir nelaimes piesaukšana. Savukārt 22% aptaujas dalībnieku atzīst, ka viņiem ir grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Aptauju pēc Ergo pasūtījuma veica tirgus pētījumu kompānija Norstat Latvija, 2023.gada novembrī tiešsaistē visā Latvijā aptaujājot 1003 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Lasiet arī: Sabiedrībā būtiski mazinājušās skumjas, secina FaceTrace pētījums

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas