Telavivā amatu pamet policijas priekšnieks

No amata aizgājis Telavivas policijas priekšnieks, un viņš kā iemeslu min politiķu jaukšanos policijas darbā, pieprasot spēka lietošanu pret protestētājiem, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Telavivas iecirkņa komandieris Ami Ešeds (Ami Eshed) minēja premjerministra Benjamina Netanjahu (Benjamin Netanyahu) galēji labējās valdības spiedienu, kas vēlas plašāku spēka lietošanu pret personām, kuras protestē pret valdības lēmumiem. Runājot ar televīziju, komandieris sacīja, ka nespēj izpildīt “ministru ešalona” gaidas, kuras esot pārkāpušas visus noteikumus un nekaunīgi jaucas profesionālā lēmumu pieņemšanas procesā.

“Es būtu varējis vienkārši piepildīt šīs vēlmes, izmantojot nepamatotu spēku, kas piepildītu slimnīcas telpas

pēc katra protesta,” sacīja Ešeds. Viņš piebilda, ka pēc trīs desmitgadēm policijā tagad saskaras ar prasību nevis nodrošināt mieru, bet darīt pretējo.

Drīz pēc Ešeda paziņojuma Telavivas ielām cauri devās simtiem protestētāju ar Izraēlas karogiem un skandēja vārdu “demokrātija”. Daži nobloķēja galveno šoseju, dedzināja ugunskuru un atvairīja policistus, kuri pārvietojās ar zirgiem.

Nacionālās drošības ministrs Itamars Bengvirs (Itamar Ben-Gvir) martā informēja Ešedu, ka viņš tiks pārcelts uz citu amatu, kas visticamāk satriektu viņa iespējas kļūt par Izraēlas policijas priekšnieku. Ministrs paziņojis, ka Ešeds ir pārkāpis bīstamu robežu: “Politika ir iesūkusies visaugstākajos Izraēlas gaiteņos, un virsnieks uniformā ir piekāpies kreisajiem politiķiem.”

Bengvirs, kura pagātnē ir arī apsūdzības par terorisma atbalstīšanu un naida kurināšanu,

jau kādu laiku cenšas iegūt lielāku varu pār policijas spēkiem, radot bažas par policijas neatkarību. Ministrs decembrī pievienojās Netanjahu kabinetam pēc tam, kad it kā atteicās no saviem uzskatiem, un tas satraucis liberāļus gan mājās, gan ārvalstīs.

Citi Netanjahu necionālistiskā ministru kabineta pārstāvji piebalsojuši Bengviram un norādījuši, ka policija pārāk maigi izturas pret protestētājiem, kas Telavivas ielas piepilda jau kopš janvāra.

Lasiet arī: Netanjahu paziņo par Izraēlas tieslietu reformas atlikšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas