Tele2: Novērsti vairāk nekā 1 miljons potenciālo krāpniecības gadījumu

Pēdējo trīs mēnešu laikā ir novērsti vairāk nekā viens miljons potenciālo krāpniecības gadījumu, liecina daudzpakalpojuma uzņēmuma Tele2 apkopotie dati. 

Tele2 pārstāvji norāda, ka krāpniecības gadījumi novērsti, pateicoties ieviestajam pakalpojumam, Interneta drošība. Visbiežāk  krāpnieki centušies piekļūt klientu datiem, izmantojot inficētu saites un viltus interneta lapas, kā arī ļaunatūras darbības jeb ļaunprātīgu programmatūru uzbrukumus. 

Ņemot vērā, ka cilvēki arvien biežāk uzturas digitālajā vidē, arī krāpnieki to izmanto un regulāri meklē dažādus jaunus krāpniecības veidus.

TELE2 PĀRSTĀVJI NORĀDA, KA PĒDĒJĀ MĒNEŠA LAIKĀ TRĪS REIZES PALIELINĀJIES INFICĒTO SAIŠU GADĪJUMU SKAITS. 

Visbiežāk tās tiek izplatītas ar e-pastu, īsziņu vai dažādu mobilo lietotņu palīdzību, solot laimēt dažādas balvas, piedāvājot atlaides u.tml.

VIENLAIKUS PIECAS REIZES PALIELINĀJIES INDENTIFICĒTO VILTUS INTERNETA MĀJASLAPU SKAITS.

Tele2 atzīmē, ka šī nav unikāla situācija, Latvijā – valstis, dažādas institūcijas un telekomunikāciju operatori visā pasaulē meklē efektīvākos veidus, kā ierobežot kiberkrāpnieku darbības. 

Tele2 komercdirektors Raivo Rosts skaidro, ka lielākās riska grupas ir bērni un seniori, kas bieži vien nezināšanas, neuzmanības vai pārāk lielās uzticēšanas dēļ iekrīt lamatās. Taču pēdējā laikā cieš arī vidējās paaudzes cilvēki, reaģējot uz fiktīviem kurjeru vai banku paziņojumiem dažādās vietnēs. 

Rosts iesaka pārrunāt digitālās drošības jautājumus ģimenes locekļu starpā.

“Piemēram nesteigties  ar darbību veikšanu digitālajā vidē, jo bieži vien steiga ir tā, ko krāpnieki izmanto. Vienmēr ir vērts pievērst vērību interneta saitēm, kuras tiek piedāvāts atvērt, pareizrakstībai, e-pastu adresēm, no kurām tiek sūtīta ziņa, vai netiek prasīts ievadīt personas datus u.c.” norāda Rosts, un piebilst, ka ir pieejami arī dažādi drošības risinājumi telefoniem, kurus var ērti pieslēgt. 

Viņaprāt, šādi drošības pasākumi ir kļuvuši faktiski par nepieciešamību, jo tie mazina risku, ka tiks atvērta kāda inficēta saite vai viltus mājaslapa. 

Lasiet arī: 

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas