Tiesai nodota lieta pret Lindermanu – par Krievijas agresijas slavināšanu

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas tiesai krimināllietu pret prokremlisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu par Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšanu.

Neminot personas vārdu, prokuratūrā informēja, ka kāds prokremliskais aktīvists apsūdzēts par Krievijas izvērstā kara Ukrainā mērķtiecīgu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī par darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu starp dažādu tautību iedzīvotājiem Latvijas sabiedrībā.

Saskaņā ar apsūdzību pērnā gada vasarā apsūdzētais internetā neierobežotam personu lokam brīvi pieejamajās platformās mērķtiecīgi un sistemātiski izplatīja Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, paužot atbalstu Krievijas militārajai varenībai, kā arī izteica cildinājumu un slavu Krievijai.

Apsūdzētais šāda veida saturu veidoja vairāku mēnešu garumā, tādējādi nostiprinot auditorijas pārliecību par Krievijas rīcības pareizību, iebrūkot Ukrainā un veicot kara noziegumus. Turklāt apsūdzētais internetā izplatīja arī tāda satura informāciju, kura vērsta uz naida un nesaticības izraisīšanu starp dažādu nacionālās piederības iedzīvotāju grupām, konkrēti, latviešiem, krieviem un ukraiņiem.

Lindermana advokāte Jeļena Kvjatkovska jau pērn pēc apsūdzības uzrādīšanas teica, ka viņas klients vainu neatzīst.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Valsts drošības dienests (VDD), kurš iepriekš informēja, ka kriminālprocesu sācis 2022.gada 7.jūnijā. Jūnijā tiesa Lindermanam bija piemērojusi apcietinājumu, bet vēlāk tas tika mainīts pret 6000 eiro drošības naudu. VDD viņam noteicis arī papildu ierobežojumus – tikšanās un sarakstes liegumu ar dažādām personām, izņēmums esot vien aizstāvis.

Lindermans tika aizturēts arī iepriekš. 2018.gadā viņu aizturēja saistībā ar Latvijas Krievu savienības (LKS) rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs. Kriminālprocess tika sākts, «lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka VDD iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm».

Vēlāk kriminālprocess tika izbeigts, bet, ņemot vērā Lindermana prokremlisko nostāju, viņš vairākus gadus atrodas drošības dienestu redzeslokā.

Lasiet arī: VDD aiztur tā saukto «Baltijas antifašisti»

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas