Trampam izvirzītas kārtējās apsūdzības

Bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam (Donald Trump) izvirzītas oficiālas apsūdzības par mēģinājumiem izgāzt 2020.gada vēlēšanu rezultātus, un šī ir trešā reize četru mēnešu laikā, kad Trampam izvirzītas kriminālapsūdzības, raksta Reuters.

Neskatoties uz izvirzītajām apsūdzībām un noritošo tiesvedību, Tramps ir sācis priekšvēlēšanu kampaņu pirms nākamgad gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

45 lappuses garā apsūdzība ar četrām pārkāpumu epizodēm apsūdz republikāņu pārstāvi Trampu sazvērestības plānošanā, lai izjauktu Kongresa balsojumu par tobrīd jaunievēlētā Džo Baidena (Joe Biden) apstiprināšanu amatā, kā arī godīgu vēlēšanu traucēšanu.

Tobrīd prezidenta amatā esošais Tramps 2020.gadā apzināti izplatīja nepatiesus apgalvojumus,

izdarīja spiedienu uz valsts un federālajām amatpersonām (tostarp viceprezidentu Maiku Pensu (Mike Pence), lai izmainītu vēlēšanu rezultātus, un arī rosināja vardarbīgu uzbrukumu ASV Kapitolijam 2021.gada janvārī. Prokurori norādījuši, ka Trampa rīcību motivējusi izmisīgi mēģinājumi apdraudēt Amerikas demokrātiju un noturēties pie varas.

Trampam pavēlēts ceturtdien, 3.augustā, ierasties Federālajā tiesā Vašingtonā.

Apsūdzības izvirzītas pēc īpašā padomnieka Džeka Smita (Jack Smith) veiktās izmeklēšanas par Trampa iespējamajiem mēģinājumiem pavērst sev par labu zaudējumu vēlēšanās. Par spīti arvien pieaugošajām jurdiskajām problēmām, sabiedriskās aptaujas liecina, ka

Tramps nostiprinājis savas pozīcijas kā viens no spēcīgākajiem republikāņu kandidātiem.

Nedēļām ilga plosīšanās par “nozagtajām vēlēšanām” 2021.gada 6.janvārī vainagojās ar kaislīgu Trampa uzrunu laikā, kad Kongress tikās, lai apstiprinātu amatā Baidenu. Drīz pēc tam Trampa atbalstītāji iebruka Kapitolijā, lai vardarbīgi apturētu jaunā prezidenta oficiālo iecelšanu.

Īsā paziņojumā medijiem Smits par vardarbības izraisīšanu vainoja tieši Trampu: “Uzbrukums Kapitolijam 2021.gada 6.janvārī bija nepieredzēts uzbrukums Amerikas demokrātijas mājvietai. Kā norādīts apsūdzībā, to rosināja meli – apsūdzētā meli kas bija vērsti uz ASV valdības pamatakmens funkciju apdraudēšanu.”

Saistība ar uzbrukumu tika arestētas vairāk nekā 1000 personas.

Izvirzītajā apsūdzībā arī sacīts, ka Tramps un citi septiņos štatos izveidoja krāpnieciskus vēlētāju sarakstus,

tomēr tajos visos viņš zaudēja. Pieminēti ar daudzi gadījumi, kad Tramps apzināti izplatījis viltus ziņas.

Laikā, kad norisinājās uzbrukums Kapitolijam, Tramps, neskatoties uz vairākkārtējiem padomnieku ieteikumiem, atteicās sniegt nomierinošu uzrunu.

Trampa priekšvēlēšanu kampaņas pārstāvji paziņojuši, ka viņš vienmēr seko likumam, un raksturojuši apsūdzības kā nacistiskās Vācijas cienīgu vajāšanu.

Tramps marta beigās kļuva par pirmo bijušo ASV prezidentu, kas saņēmis apsūdzību krimināllietā. Viņš paziņojis, ka ir nevainīgs, un negrasās atzīt vainu.

Lasiet arī: Tramps ieradies Ņujorkā uzklausīt apsūdzības

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas