Turcija apstiprina Somijas dalību NATO

Turcijas parlamenta Ārlietu komisija apstiprinājusi likumu, kas ratificē Somijas pieteikumu dalībai NATO, un līdz ar to Helsinki ir pavirzījušies soli tuvāk pilnvērtīgai darbībai aliansē, raksta Reuters.

Likumu vēl jāapstiprina parlamenta ģenerālajai asamblejai, un sagaidāms, ka tas tiks paveikts pirms sesijas noslēguma aprīļa vidū un pirms Turcijas prezidenta vēlēšanām 14.maijā. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan), pagājušājā nedēļā tiekoties ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti (Sauli Niinisto), solīja, ka Turcijas parlaments apstiprinās Somijas uzņemšanu NATO.

Tajā pašā laikā, Erdogans atturējies apstiprināt Zviedrijas dalību, jo uzskata, ka tā nav darījusi pietiekami,

lai dotu iespēju tiesāt personas, kuras Ankara uzskata par teroristiem. Ziemeļvalstis pērn parakstīja vienošanos ar Turciju par šī jautājuma risināšanu.

Somija un Zviedrija pieteikumus dalībai NATO iesniedza pēc tam, kad Krievija pērn iebruka Ukrainā. Jaunu valstu uzņemšana aliansē ir jāapstiprina visām NATO dalībvalstīm. Turcija un Ungārija līdz šim bija vienīgās valstis, kas to nebija paveikušas. Ungārijas valdošā partija sacījusi, ka atbalsta Somijas un Zviedrijas iekļaušanos NATO, tomēr vilcinās ar formālo soļu izpildi.

Iepriekš jauna dalībvalsts tika uzņemta 2020.gadā, kad aliansei pievienojās Ziemeļmaķedonija.

Lasiet arī: Orbāns vilcinās apstiprināt Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas