Orbāns vilcinās apstiprināt Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO

Ungārijas problemātiskā reputācija Eiropā kārtējo reizi tiks apliecināta, diskutējot par Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO, vēsta Politico.

Tāpat kā Turcijai, arī Ungārijai vēl jāratificē Somijas un Zviedrijas pieteikumi dalībai NATO. Turcija nav apstiprinājusi ziemeļvalstu pieteikumus, jo, pēc tās domām, Stokholma sargā kurdu kaujiniekus un neizdod personas, ko Ankara vēlas tiesāt. Arī Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orban) valdība vilcinās aptiprināt pieteikumus un virzīt procesu tālāk. Trešdienā, 1.martā, ar diskusijām parlamentā vajadzētu sākties Somijas un Zviedrijas ratifikācijai, un galējais balsojums gaidāms marta vidū. Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka ceļš būs pilns ar šķēršļiem.

Orbāna partijas Fidesz vadītājs februārā beigās paziņoja, ka par abu valstu uzņemšanu NATO ir izvērtušas nopietnas diskusijas, un Ungārija plāno nosūtīt delegācijas uz Somiju un Zviedriju, lai risinātu politiskās nesaskaņas, kas radušās. Arī Orbāns atbalstīja šo skatījumu, un norādīja, ka,

lai gan Ungārija principiāli ir par ziemeļvalstu uzņemšanu aliansē, ir nepieciešamas nopietnas sarunas.

Ungārijas premjerministrs atgādināja par Somijas un Zviedrijas aizrādījumiem Ungārijai par tiesiskuma pārkāpumiem, un sacīja, ka viņa partijas biedri apšaubot, vai ir saprātīgi uzņemt valstis, kas «izplata nekaunīgus melus par Ungāriju, par tiesiskumu Ungārijā, par demokrātiju un dzīvi šeit.» Orbāns sacīja: «Kā, viņi vaicā, kāds var vēlēties būt mūsu sabiedrotais militārajā sistēmā, kamēr bezkaunīgi izplata melus par Ungāriju?»

Orbāna komentāri apstiprinājuši Briseles bažas, ka politiķis varētu izmantot Ungārijas ietekmi NATO paplašināšanās jautājumā, lai panāktu atvieglojumus tiesiskuma jautājumos. Somija un Zviedrija ir vienas no skaļākajām Ungārijas kritiķēm saistībā ar tiesiskuma pārkāpumiem valstī, un Budapešta joprojām nav saņēmusi Eiropas Savienības fondu izmaksas.

EK priekšsēdētājas vietniece jautājumos par vērtībām un pārredzamību Vera Jourova (Věra Jourová) februārī norādīja, ka Ungārijai tuvākajā laikā jāsakārto tās tieslietu sistēma un jāveicina tās atbrīvošanās no politiskās ietekmes. Pretējā gadījumā valsts nesaņems līdzekļus no ES atveseļošanās fondiem.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltebergs (Jens Stolteberg) 27.februārī apmeklēja Helsinkus un galvenais jautājums dienaskārtībā bija Somijas uzņemšana aliansē. Stoltenbergs aicināja Turciju un Ungāriju apstiprināt pieteikumus, un darīt to ātri.

Lasiet arī: Ziņojums: Ungārija ir korumpētākā valsts Eiropā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas