Ziņojums: Ungārija ir korumpētākā valsts Eiropā

Ungārijā korupcijas līmenis publiskajā sektorā sasniedzis rekordaugstus rādītājus, un korupcija ir daudz izplatītāka nekā citās Eiropas Savienības valstīs, raksta Politico.

Transparency International jaunākais ziņojums liecina, ka Ungārija, Bulgārija un Rumānija ar 42 līdz 46 puntiem no maksimālajiem simts tālu atpaliek no labāko trijnieka. Viszemākais korupcijas līmenis ir Skandināvijas valstīs: Dānija ir pirmajā vietā ar 90 punktiem, savukārt Somija nopelnījusi 87 punktus un Zviedrija – 83 punktus.

Dānija un Somija ir līderes arī pasaules Korupcijas uztveres indeksā, līdzās Jaunzēlandei (87 punkti), pateicoties «spēcīgām, demokrātiskām institūcijām un cilvēktiesību atbalstam». Korupcijas uztveres indeksa lejasdaļā atrodas Sīrija un Dienvidsudāna (13 punkti), un Somālija (12 punkti), kuras ir ierautas nepārtrauktos konfliktos.

Kopš 2017.gada Luksemburgas, Lielbritānijas un Austrijas sniegums ir kļuvis ievērojami vājāks, savukārt Īrija ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kas stiprinājusi cīņu ar korupciju un pakāpusies augstāk Korupcijas uztveres indeksā.

Arī Moldova, kas kopš 2022.gada jūnija ir Eiropas Savienības kandidātvalsts, ir uzlabojusi sniegumu.

Viens zemākajiem rādītājiem Austrumeiropā, 28 punkti, ir Krievijai. Tās pilna apjoma iebrukums Ukrainā 2022.gada februārī ir skarbs atgādinājums, kādus draudus mieram un drošībai visā pasaulē rada korupcijas riski un neuzticama valdība. Ukrainas radītājs ir tikai mazliet augstāks, tomēr valsts kopš kara sākuma veic svarīgas reformas un stabili uzlabo sniegumu. Karš nav pavisam izbeidzis korumpētu darboņu rosīšanos Ukrainā, un to ilustrē nesenie notikumi, kad atkāpās Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks. Tomēr, kā teikts ziņojumā, atkāpšanās arī parāda, ka valstī ir mehānismi, lai liktu amatpersonām uzņemties atbildību.

Lielbritānijas un Kataras korupcijas indekss sasniedzis vēsturisku zemāko punktu. Kataras gadījumā tas gan neatspoguļo tiešu saistību ar skandālu, kas pērnā gada noslēgumā uzliesmoja Briselē, un saistīja Eiropas Savienības amatpersonas ar nopietnām apsūdzībām par dienesta stāvokļa izmantošanu, lai gūtu personīgo labumu.

Korupcijas uztveres indekss tiek veidots, izmantojot datus, kas iegūti no dažādām ekspertu un uzņēmēju intervijām, tostarp arī sarunas ar personām, kas saistītas ar Pasaules ekonomikas forumu un Pasaules Banku. Transparency International korupcijas izpratne ietver gadījumus, kas saistīti ar amatpersonām, no kukuļņemšanas un kukuļdošanas līdz līdzekļu novirzīšanai savām vajadzībām no publiskajiem fondiem; ziņojums arī vērtē katras valsts spēju cīnīties ar korupcijas gadījumiem.

Lasiet arī: EP korupcijas skandalā iesaistīts bijušais Latvijas diplomāts Mamedovs

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas