Turcijā glābēji stājas pretī pulkstenim un laikapstākļiem

Bojāgājušu skaits Turcijā un Sīrijā ievērojami pieaudzis, un vairākās vietās glābēji sāk strādāt tikai tagad, tādēļ tiek prognozēts, ka aina būs vēl sāpīgāka, raksta aģentūra Reuters.

Atklājoties postījumu patiesajam apmēram, bojāgājušo skaits pieaugs, un ANO norāda, ka bojā gājuši arī simtiem bērnu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) uz trīs mēnešiem izsludinājis ārkārtas stāvokli zemestrīces vissmagāk skartajos reģionos. Tikmēr iedzīvotājos aug dusmas, ka glābšanas operācijas norit lēni, un varas iestādes nereaģē atbilstoši. Malatjas iedzīvotājs Murats Alinaks (Murat Alinak) sacīja: «Šeit nav neviena paša glābēja. Mēs esam zem sniega, bez mājām, bez jebkā. Ko mums darīt, kurp mums doties?»

Glābšanas dienestu darbinieki saskaras ar grūtībām nonākt vissmagāk skartajos reģionos, viņus kavē iznīcinātie ceļi, sliktie laika apstākļi, resursu trūkums un nepieciešamība vest līdzi smagu aprīkojumu.

Vairāki reģioni ir bez elektrības un degvielas. Vietējie iedzīvotāji pārkrāmē gruvešus paši, meklējot izdzīvojušos, dažviet pat pilnīgi kailām rokām.

Turcijas valdība plāno uz laiku izmitināt cietušos Antālijas, valsts kūrortpilsētas, viesnīcās. Amatpersonas ziņo, ka bojāgājušo skaits jau sasniedzis 8 tūkstošus, un vēl vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku ievainoti. Sīrijā miruši vismaz 1932 cilvēki.

Varas iestādes ziņo, ka zemestrīce skārusi apmēram 13,5 miljonus iedzīvotāju platībā, kas stiepjas 450 kilometrus no Adanas rietumos līdz Dijarbakirai austrumos, un 300 kilometrus no Malatajas ziemeļos līdz Hatajai diendvidos. Sīrijas varas iestādes ziņo par bojāgājušajiem pat Hamā, kas atrodas 250 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss (Tedros Adhanom Ghebreyesus) sacīja: «Katra minūte, katra aizejošā stunda dzēš cerības atrast izdzīvojušos.»

Glābšanas un meklēšanas darbos iesaistīti vairāk nekā 12 000 ārkārtas dienestu darbinieki, un arī 9000 karavīru. Palīdzību piedāvājušas vairāk nekā 70 valstis. Vācijas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieks, pārvietojot aprīkojumu uz kravas mašīnu Adanas lidostā, sacīja, ka neko tādu iepriekš nav redzējis. Postījumu platība esot milzīga.

Divas glābšanas komandas ar 12 speciāli apmācītiem suņiem no ASV Turcijā ieradīsies trešdienas, 8.februāra rītā, un dosies uz valsts dienvidaustrumu provinci Adijamanu, lai veiktu glābšanas un meklēšanas darbus pilsētās.

Palīdzības organizāciju pārstāvji ir īpaši satraukti par situāciju Sīrijā, kur lielus postījumus jau nodarījis karš. UNICEF pārstāvis Džeimss Elders (James Elder) norādīja, ka kara bēgļi Sīrijas ziemeļaustrumos un Turcijā ir vismazāk aizsargātie zemestrīces upuri. Kara izpostītajā valstī ir ierobežotas palīdzības sniegšanas iespējas, un arī starptautisko komandu darbu kavē resursu trūkums.

Lasiet arī: Turcija izsludina ārkārtas stāvokli zemestrīces skartajos apgabalos

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas