Turcija izsludina ārkārtas stāvokli zemestrīces skartajos apgabalos

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) uz trīs mēnešiem izsludinājis ārkārtas stāvokli zemestrīces vissmagāk skartajos reģionos, raksta raidorganizācija BBC.

Ārkārtas stāvoklis izsludināts desmit Turcijas provincēs. Prezidents informējis, ka bojāgājušo skaits sasniedzis 3549 personas, un televīzijai pastāstīja, ka ārkārtas stāvokļa izsludināšana nepieciešama, lai nodrošinātu, ka glāšanas darbi valsts dienvidaustrumos notiek ātri. Viņš piebilda, ka tas uzlabos ārkārtas dienestu darbu un atvieglos finansiālās palīdzības sniegšanu, bet sīkākus komentārus nesniedza.

Vēl vairāk nekā 1600 cilvēku gājuši bojā Sīrijā.

Iepriekšējo reizi Turcijā ārkārtas stāvokli izsludināja 2016.gadā, pēc valsts apvērsuma mēģinājuma. To atcēla divus gadus vēlāk.

Glābēji Turcijā strādā lietū un sniegā, cenšoties no drupām izvilkt zemestrīces upurus. Ar katru aizgājušo stundu arvien straujāk sarūk iespējas atrast izdzīvojušos.

Pasaules veselības organizācija brīdinājusi, ka bojāgājušo skaits tuvāko dienu laikā dramatiski pieaugs.

Zemestrīces izpostītajos reģionos daudzi palikuši bez mājām, un atrodas uz ielas, bieži vien pat bez pienācīgi silta apģērba vai iespējas uzlādēt telefonu. Atsevišķās vietās glābēji spējuši ierasties tikai tagad. Piemēram, Marā, kas atrodas ļoti tuvu zemestrīces epicentram, strādā vien daži glābēji.

Palīdzība tiek sūtīta no daudzām pasaules valstīm, bet arī glābēju ierašanās un palīdzības kravu piegāde ir apgrūtināta. Trīs lidostas Turcijā ir ievērojami cietušas zemestrīcē, kuras pēcgrūdieni turpinās arī šodien, 7.februārī.

Lasiet arī: Zemestrīcēs bojāgājušo skaits pieaug, glābēji meklē izdzīvojušos

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas