Zemestrīcēs bojāgājušo skaits pieaug, glābēji meklē izdzīvojušos

Glābšanas komandas Turcijā turpina darbu, un tām pievienojušies papildspēki no citām valstīm, lai atbrīvotu cilvēkus, kas iesprostoti zem ēku drupām, raksta Reuters.

Kopējais bojāgājušo skaits sasniedzis gandrīz trīs tūkstošus. Agrā pirmdienas, 6.februāra rītā Turciju un Sīriju satricināja 7,8 magnitūdas stipra zemestrīce, sagraujot dzīvojamo ēku kvartālus, nodarot postījumus slimnīcām un atstājot tūkstošiem cilvēku bez pajumtes. Saskaņā ar Turcijas ārkārtas dienestu centra (AFAD) jaunāko paziņojumu, no 4758 sagrautām ēkām izglābti teju astoņi tūkstoši iedzīvotāju. AFAD vadītājs Junuss Sezers (Yunus Sezer) medijus informēja, ka Turcijā bojā gājis 2921 cilvēks, un reģionā turpinās pēcgrūdieni. Otrdienas, 7.februāra, rītā Turcijā reģistrēta vēl viena, 5,6 magnitūdas stipra, zemestrīce.

Glābšanas darbus apgrūtina laika apstākļi – daudzās zemestrīces skartajās vietās temperatūra noslīdējusi zem nulles. Citviet līst ilgstošs lietus, un tas pasliktina apstākļus arī izdzīvojušajiem, kas palikuši bez pajumtes.

Kahramanmarašas provincē, uz ziemeļiem no Hatajas, ģimenes pulcējas ap ugunskuriem, ietinušās segās. Viens no izdzīvojušajiem, Nesets Gulers (Neset Gulere) kopā ar saviem četriem bērniem centās sasildīties pie ugunskura un Reuters sacīja: «Mēs tik tikko izkļuvām no mājas. Mūsu situācija ir katastrofāla. Mēs esam izsalkuši un izslāpuši. Tas ir nožēlojami.»

Zemestrīce, kam sekojusi virkne pēcgrūdienu, ir nopietnākā, kāda reģistrēta kopš 2021.gada augusta, kad spēcīga zemestrīce notika attālā apgabalā Atlantijas okeāna dienvidos. Tā ir nāvējošākā zemestrīce Turcijā kopš 1999.gada, kad bojā gāja gandrīz 17 tūkstoši iedzīvotāju. Šobrīd ievainoto skaits Turcijā sasniedzis 16 tūkstošus.

Saskaņā ar Damaskas sniegto informāciju, Sīrijā bojā gājuši 1444 cilvēki un vēl apmēram 3500 ievainoti. Zemestrīce ir vēl vairāk sapostījusi valsti, kur jau 11 gadus norisinās karš. ANO amatpersona sacīja, ka degvielas trūkums un skarbie ziemas apstākļi pamatīgi apgrūtina glābšanas darbus.

Sliktais interneta pārklājums un izpostītie ceļi starp visvairāk cietušajām pilsētām Turcijas dienvidos, kur dzīvo miljoniem cilvēku, traucē novērtēt katastrofas apmērus un atbilstoši reaģēt.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) zemestrīci nodēvējis par katastrofu un norādīja, ka varas iestādes dara visu iespējamo: «Ikviens ar sirdi un dvēseli pieliek pūles, lai gan ziema, aukstais laiks un tas, ka zemestrīce notika naktī, padara visu daudz sarežģītāku.»

Turcijas pilsētā Iskenderunā glābēji strādā mizlīgā gruvešu kaudzē, kas reiz bija daļa no pilsētas slimnīcas intensīvās terapijas nodaļas. Medicīnas darbinieki norādīja, ka dara visu, ko spēj, lai palīdzētu ievainotajiem pacientiem.

Lasiet arī: Turciju satricina vēl viena zemestrīce, turpinās glābšanas darbi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas