Turcijā joprojām cer atrast izdzīvojušos

Glābēju komandām Turcijā izdevies atrast vēl vairākus izdzīvojušos, un tas dod cerības staru pat četras dienas pēc postošajām zemestrīcēm, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Zemestrīcēs Turcijā un Sīrijā gājuši bojā vismaz 20 tūkstoši iedzīvotāju. Vēl vairākus simtus tūkstošu izdzīvojušos apdraud sals un izsalkums. Cilvēkus pārņēmis izmisums, kamēr turpinās glābšanas darbi. Naktī uz piektdienu, 10.februāri, no gruvešiem pēc vairāk nekā 90 stundām izglābti vairāki cilvēki, tostarp kāds desmit gadus vecs zēns un viņa māte Hatajas provincē. Tur no mājas drupām izvilkta arī septiņus gadus veca meitene, kas zem gruvešiem bija pavadījusi 95 stundas. Viņa nodota mediķu aprūpē.

Tomēr cerības atrast izdzīvojušos ar katru stundu sarūk. Bojāgājušo skaits pārsniedzis 1999.gada zemestrīces upuru skaitu. Tad līdzīga stipruma zemestrīce skāra Turcijas ziemeļrietumu daļu. Šobrīd nedēļas sākumā notikusī zemestrīce tiek vērtēta kā septītā nāvējošākā dabas katastrofa 21.gadsimtā. Kāda Turcijas amatpersona norādījusi, ka katastrofa nopietni sarežģīs maijā plānotās prezidenta vēlēšanas. Sabiedrībā virmo sašutums par lēno palīdzības sniegšanu un glābšanas darbu kavēšanos, un, ja vēlēšanas notiks, katastrofa noteikti spēlēs savu lomu balsu sadalījumā.

Robežu uz Sīriju šķērsojis pirmais ANO palīdzības konvojs. Palīdzības sniegšanu valstī apgrūtina jau vairāk nekā desmit gadus ilgstošais militārais konflikts, kas iznīcinājis Sīrijas infrastruktūru.

Liels skaits cilvēku abās zemestrīces skartajās valstīs ir ziemas vidū palikuši bez pajumtes. Daudzi izveidojuši primitīvas patveršanās vietas lielveikalu stāvvietās, mošejās, ceļa malās vai starp sagrautajām ēkām. Kahramanmarašā, kur atradās pirmās zemestrīces epicentrs, sagrauti apmēram 40% ēku. Turcijas varas iestādes norāda, ka valstī kopumā sagrautas vismaz 6500 ēkas, un neskaitāmas ir bojātas.

Ceturtdienas, 9.februāra vakarā bojāgājušo skaits Turcijā bija 17 674, savukārt Sīrijā miruši vairāk nekā 3300 cilvēki.

Grieķija uz Turciju nosūtījusi tūkstošiem telšu un segu. Izraēlas izlūkdienests izmanto satelītus, kas pamatā domāti militārām operācijām, lai kartētu cietušos reģionus. Pasaules banka Turcijai sniegs 1,78 miljardus dolāru katastrofas seku novēršanai, un no tiem 780 miljoni dolāru ir pieejami uzreiz. ASV steidzamai humānajai palīdzībai Sīrijai un Turcijai novirzīs 85 miljonus dolāru.

Lasiet arī: Erdogans atzīst problēmas glābšanas darbu norisē; bojāgājušo skaits aug

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas