Erdogans atzīst problēmas glābšanas darbu norisē; bojāgājušo skaits aug

Bojāgājušo skaits iznīcinošajās zemestrīcēs, kas nedēļas sākumā vissmagāk skāra Turciju un Sīriju, pārsniedzis 15 tūkstošus, un pieaug neapmierinātība ar lēno reakciju no varas iestāžu puses, raksta aģentūra Reuters.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan), kurš gatavojas maijā gaidāmajām vēlēšanām, trešdien, 8.februārī apmeklējis katastrofas skartos reģionus, un sacījis, ka glābšanas dienesti tagad strādā normāli, un neviens netiks atstāts bez pajumtes.

Plašos apgabalos Turcijas dienvidos valda sals, un izdzīvojušie meklē iespējas patverties un paēst, kamēr citi gaida pie gruvešu kaudzēm, zem kurām joprojām atrodas viņu tuvinieki un draugi. Glābējiem joprojām izdodas atrast izdzīvojušos, savukārt iedzīvotāji sūdzas par aprīkojuma trūkumu un atbalstu upuru glābšanā – dažkārt nav iespējams atbrīvot cilvēkus pat tad, kad dzirdami saucieni pēc palīdzības.

Līdzīga situācija valda Sīrijā, kuras ziemeļu daļu zemestrīce skāra īpaši smagi. Sīrijas vēstnieks ANO atzina, ka valdībai pietrūkst spējas un aprīkojuma, un vainoja vairāk nekā desmit gadus ilgušo karu un rietumvalstu sankcijas.

Tiek prognozēts, ka upuru skaits vēl turpinās pieaugt. Turcijas pilsētā Antakijā kāds no izdzīvojušajiem nosodīja glābšanas komandu trūkumu un sacīja, ka tie, kas pārcietuši zemestrīci, nosals un mirs badā.

Daudzi katastrofas zonu iedzīvotāji laikā, kad gaisa temperatūra noslīdējusi zem nulles, vada naktis mašīnās vai uz ielas, jo baidās atgriezties ēkās.

Varas iestādes ziņo, ka zemestrīce skārusi apmēram 13,5 miljonus iedzīvotāju platībā, kas stiepjas 450 kilometrus no Adanas rietumos līdz Dijarbakirai austrumos, un 300 kilometrus no Malatajas ziemeļos līdz Hatajai diendvidos. Sīrijas varas iestādes ziņo par bojāgājušajiem pat Hamā, kas atrodas 250 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Sīrijā bez mājām palikuši vairāk nekā 298 tūkstoši cilvēku, un izveidotas 180 patversmes, ziņojis Sīrijas valsts medijs. Tas, acīmredzot, attiecas tikai uz valdības kontrolētajām valsts daļām, un nav informācijas par nemiernieku kontrolētajām teritorijām. ANO humānās palīdzības piegādes uz Sīrijas ziemeļiem plānots atsākt ceturtdienā, 9.februārī.

Turcijas prezidents, kurš desmit valsts reģionos izsludinājis ārkārtas situāciju un nosūtījis armiju veikt glābšanas darbus, 8.februārī apmeklējis Kahramanmarašas provinci. Runājot ar medijiem, kamēr fonā skanēja neatliekamās palīdzības automašīnu sirēnas, Erdogans sacīja, ka joprojām ir problēmas ar ceļiem ir lidostām, bet situācija esot uzlabojusies. «Rīt un pēc tam būs labāk. Mums joprojām ir problēmas ar degvielu, bet mēs drīz ar to tiksim galā,» norādīja prezidents.

Ir skaidrs, ka katastrofa metusi izaicinājumu Erdoganam, kuram priekšā smaga vēlēšanu cīņa. Jebkādas norādes, ka valdība netiek galā ar katastrofas seku novēršanu, var kaitēt Erdogana izredzēm.

8.februārī Turcijā bloķēta pieeja mikroblogošanas vietnei Twitter, un tas noticis mirklī, kad sabiedrība aktīvi izmantojusi platformu, lai sazinātos un dalītos ar informāciju. Twitter īpašnieks Īlons Masks (Elon Musk) gan ziņojis, ka Turcijas valdība plāno drīzumā atjaunot pieeju platformai. Kibertiesību eksperts Jamans Akdenizs (Yaman Akdeniz) norādīja, ka nav saprotams, kādēļ pieņemts lēmums bloķēt platformu, un piebilda, ka Turcijā arī ierobežota pieeja sociālajam tīklam TikTok.

Lasiet arī: Turcijā glābēji stājas pretī pulkstenim un laikapstākļiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas