Ukrainā ieceļ jaunu korupcijas apkarošanas biroja vadītāju

Ukrainas valdība iecēlusi jaunu Valsts Korupcijas apkarošanas biroja (NABU) vadītāju, un tas noslēdz vairākus mēnešus ilgušo procesu, kura laikā Ukrainas centusies mazināt korupciju, raksta aģentūra Reuters.

Eiropas Savienība korupcijas mazināšanu Ukrainā nosaukusi par vienu no prioritātēm, lai būtu iespējama pievienošanās blokam, un jaunā NABU vadītāja iecelšanu nosaukusi par būtisku soli.

Semens Krivonoss līdz šim bija Valsts arhitektūras un pilsētplānošanas inspekcijas vadītājs, un tagad viņam priekšā septiņu gadu termiņš kā NABU vadītājam.

Video paziņojumā Krivonoss sacīja, ka radīs amatpersonām tādus apstākļus, lai tās baidītos no Dieva, Ukrainas ļaudīm un NABU.

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals izvēlējās Krivonosu starp trim kandidātiem, un viņa izvēli atbalstīja arī ministru kabinets. Šmihals sacīja: «Mūsu komanda ir apņēmusies neizrādīt toleranci korupcijai un atbalstīt institūcijas korupcijas novēršanai.» Viņš arī norādīja, ka jauna NABU vadītāja iecelšana ir īstenojusi Eiropas Komisijas rekomendācijas, kas bija jāizpilda pirms iestāšanās sarunu sākuma.

Korupcija Ukrainā ir sen zināma problēma – daudzas valsts institūcijas pēc PSRS sabrukuma pārņēma personas ar savstarpējiem sakariem. Visticamāk, ka Krivonosa darbs būs uzmanības centrā, īpaši tādēļ, ka Ukraina ir pamatīgi apņēmusies attīrīt valsti no korupcijas. Kijivas nevalstiskā organizācija AntAC, kas novēro korupciju un iesaka reformas, gan izteikusi bažas par Krivonosa pieredzes trūkumu šādā darbā, kā arī viņa iespējamo saikni ar prezidenta administrāciju. Organizācijas paziņojumā sacīts: «Mums, AntAC, tas ir iemesls turpināt cieši vērot NABU darbu. Mēs esam pārliecināti, ka jaunais vadītājs to lieliski apzinās.»

Tikmēr Krivonoss videouzrunā uzsvēra, ka savā jaunajā lomā būs neatkarīgs.

Ukrainas varas iestādes pēdējos mēnešos pastiprinājušas kampaņas pret korupciju, paātrinājušas izmeklēšanas, un no amatiem atbrīvotas personas, kas iesaistītas skandālos.

Ukraina Transparency International jaunākajā Korupcijas uztveres indeksā ierindojas 116.vietā no 180 valstīm.

Lasiet arī: Latvija neuzlabo savas pozīcijas Korupcijas uztveres indeksā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas