Ukraina paziņo par “iznīcinātāju koalīcijas” Eiropas daļas izveidi

Lielbritānija, Nīderlande, Polija, Dānija, Zviedrija, Beļģija, Portugāle un Francija piekritušas pievienoties tā dēvētajai iznīcinātāju koalīcijai, kas nodrošinās Ukrainai kaujas lidmašīnas, piektdien paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Ihors Žovkva.

Izdevums “Evropeiska pravda” ziņoja, ka šādi, pēc amatpersonas teiktā, oficiāli izveidota koalīcijas Eiropas daļa. Žovkva sacīja, ka koalīcijai drīzumā pievienosies arī citi dalībnieki, bet plašāk nepaskaidroja.

“Par šo jautājumu pat ir pieņemts atsevišķs kopīgs paziņojums ar Francijas prezidentu,” viņš piebilda.

“Iznīcinātāju koalīcija” izveidota, lai apmācītu Ukrainas pilotus lidot ar Rietumu lidmašīnām, kā arī perspektīvā organizētu modernu kaujas lidmašīnu piegādes Ukrainai. Tas kļuva iespējams pēc ASV administrācijas paziņojuma, ka tā vairs neiebilst pret to, ka Eiropas valstis nodod Ukrainai Rietumu kaujas lidmašīnas.

Žovkva norādīja, ka koalīcijas aprises bija iespējams iezīmēt pēc Volodimira Zelenska brauciena uz Eiropas politiskās kopienas samitu Moldovā.

Runa ir par paātrinātu pilotu un tehniķu sagatavošanu ceturtās paaudzes iznīcinātāju lietošanā. Runa galvenokārt ir par ASV iznīcinātājiem F-16, kas ir daudzu NATO valstu rīcībā.

Lielbritānijas premjerministra Riši Sunaka birojs pēc Sunaka un Zelenska tikšanās Moldovā paziņoja, ka Lielbritānija tuvākajās nedēļās sāks apmācīt Ukrainas pilotus.

Tā kā Lielbritānijas gaisa spēkiem nav savu F-16 un to rīcībā esošie “EuroFighter” reaktīvie iznīcinātāji nav gluži piemēroti Kijivas vajadzībām, iespējams, runa ir par Londonas organizatorisko un finansiālo lomu Ukrainas pilotu apmācībā.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ceturtdien paziņoja, ka Polija plāno sākt apmācīt Ukrainas pilotus izmantot F-16 iznīcinātājus, savukārt Nīderlandes premjerministrs Marks Rite sacīja, ka arī viņa valsts drīzumā sāks apmācīt Ukrainas pilotus lidot ar F-16 iznīcinātājiem.

Lasiet arī: Krievu Brīvprātīgo korpuss atkal veic militāru reidu Krievijā
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas