Ukraina uz fronti sūtīs notiesātos, taču ne izvarotājus vai slepkavas

Ukrainas parlaments trešdien, 8.maijā, pieņēma likumprojektu par notiesāto brīvprātīgu mobilizāciju, lai cīnītos pret Krieviju, taču notiesātie par smagiem noziegumiem, piemēram, slepkavībām, izvarošanu, terorismu, narkotiku tirdzniecību un valsts nodevību, nevarēs iemainīt cietumsodu pret valsts aizsardzību, ziņo “Politico”.

Tagad likumprojektam ir nepieciešams prezidenta Volodimira Zelenska paraksts, lai tas kļūtu par likumu.

Notiesātajiem, kuri izvēlēsies doties dienestā, ir jāsaņem tiesas apstiprinājums

par nosacīta pirmstermiņa atbrīvošanas piešķiršanu apmaiņā pret militāro dienestu. Viņi atgriezīsies cietumā tikai tad, ja līdz dienesta beigām izdarīs citu noziegumu, un viņiem būs jānostrādā līdz brīdim, kad Kijiva pasludinās demobilizāciju.

Likumprojekta piezīmē uzsvērta nepieciešamība vērsties pret ievērojamajiem ienaidnieka mobilizācijas resursiem un uzsvērts, ka daži notiesātie ir motivēti un patriotiski noskaņoti pilsoņi, kas vēlas izpirkt sabiedrības priekšā kaujas laukā.

Parlaments ir nolēmis, ka deputātiem un dažām valdības amatpersonām, kurām ir sodāmība, nebūs tiesību uz soda mīkstināšanu, savukārt citiem ieslodzītajiem, izņemot tos, kas notiesāti par smagiem noziegumiem, līdz soda termiņa beigām nedrīkst būt atlikuši vairāk nekā trīs gadi.

Pretkorupcijas rīcības centrs Kijivā uzskata parlamenta balsojumu par daļēju uzvaru, paužot bažas par to, ka likuma noteikumi nav attiecināti uz noteiktām korumpētām amatpersonām. Viņi bažījas, ka notiesātās amatpersonas, kas pašlaik izcieš sodu, varētu izmantot šo mehānismu, lai nodrošinātu pirmstermiņa atbrīvošanu no cietuma.

Likumdevēji cer, ka regulēts, brīvprātīgs process ļaus karam mobilizēt līdz 10 000 notiesāto.

Sastopoties ar karavīru piesaistes krīzi, ko izraisīja novēlota mobilizācijas izsludināšana, Ukrainas parlamenta deputāti rīkojas līdzīgi kā Krievijas “Vāgnera” grupas algotņu spēki.

Lai pastiprinātu un rotētu karaspēku, Ukraina ir arī samazinājusi mobilizācijas vecumu no 27 līdz 25 gadiem un pārskatījusi noteikumus, kas regulē civiliedzīvotāju mobilizāciju armijā.

Lasiet arī: “Cars” Putins saka Rietumiem: Krievija runās tikai ar vienlīdzīgiem nosacījumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas