Ukrainas izlūkdienesta vadītājs nevairās no atklātības

Ukrainas izlūkdienesta vadītājs uz intervijām ar ārvalstu žurnālistiem nēsā līdzi ieroci, un pārspriež kara laika izlūkošanas jautājumus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

37 gadus vecā Kirilo Budanova kabineta grīdu Kijivā klāj ieroči un militārais ekipējums, un viņš stāsta, ka viņam esot Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināti avoti. Budanovs izveidojis izlūkdienesta vadītājam netipisku publisko tēlu, ko nekavējas izmantot, lai nodotu vajadzīgos vēstījumus un no tālienes iebiedētu Krieviju.

Budanovs sarunā ar Reuters norādīja, ka šodienas apstākļos spiegu boss nevar palikt ēnā, un nevar iztikt bez parādīšanās sabiedrībai. “Un visi nākamie kari šādi izskatīsies. Jebkurā pasaules valstī. Var teikt, ka mēs šeit radām tendenci.”

Ukraina kopš 2014.gada, kad Krievija anektēja Krimu un sāka hibrīdkaru valsts austrumos, ir izdarījusi savus secinājumus par nepieciešamību nodot vēstījumu par notiekošo ārpus valsts robežām. Spiegu vadītājs sacīja:

“Mēs 2014.gadā pilnīgi zaudējām informatīvajā karā. Karā, kurš sākās 2022.gadā, mēs rīkojāmies pilnīgi citādi.

Un tagad Krievija zaudē informatīvajā karā.”

Kopš krievu algotņu dumpja jūnija beigās, kas izgaismoja Krievijas valdošās sistēmas vājos punktus, Budanovs ir izmantojis katru iespēju uzsvērt, ko Ukrainas spiegi zina par savu ienaidnieku. Viņš Reuters sacīja, ka dumpja dalībnieki virzījās uz kodolieroču bāzi, lai iegūtu mugursomas izmēra kodolieročus. Vairāki Krievijas avoti Reuters apstiprināja šo informāciju.

Budanova kabinetā, aiz viņa muguras, pie sienas atrodas glezna, kurā attēlots viņa vadītās aģentūras simbols – pūce – kas sagrābusi nagos sikspārni, Krievijas izlūkošanas dienesta simbolu. 2020.gadā amatā ieceltais Budanovs pēc kara sākuma strauji kļuvis sabiedrībā zināms un populārs, un publiski tiek attēlots kā aizkulišu ģēnijs centienos aizstāvēties pret Krieviju. Tikmēr krievu mediji kādu viņa piezīmi par krievu nogalināšanu nosaukuši par zvērīgu.

Krievija vainojusi Ukrainas izlūkdienestu prokremliska blogera un karu slavinoša žurnālista slepkavībās,

bet Kijiva noliedz iesaisti. Maskavas tiesa apsūdzējusi Budanovu terorismā.

Iespējamā izlūkdienesta iesaiste valsts ienaidnieku nogalināšanā likusi salīdzināt aģentūru ar Izraēlas izlūkdienestu Mossad. Budanovs neapstrīd analoģiju: “Ja jūs jautājat par Mossad kā plaši zināmiem… Valsts ienaidnieku iznīcinātājiem, tad arī mēs to darām un darīsim. Mums nav nekas jāizveido no jauna, jo tas jau pastāv.”

Budanovs militāro karjeru sāka kā īpašo uzdevumu vienības karavīrs, un pēc Krimas aneksijas dienēja Ukrainas austrumos, kur trīs reizes ievainots. Kopš stāšanās amatā bijuši daudzi mēģinājumi Budanovu nogalināt, tostarp neizdevies automašīnas spridzināšanas gadījums, kurā bojā gāja pats spridzekļa ievietotājs.

Lasiet arī: Kariņš: Ukrainas nākotne ir NATO

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas