Ukrainas “Metinvest” brīdina, ka Krievijas panākumi “satraucoši”

Ukrainas metālapstrādes uzņēmuma “Metinvest” vadītājs ir nosaucis Krievijas panākumus Ukrainas austrumos par “satraucošiem” un aicinājis ASV steidzami apstiprināt apturēto militārās palīdzības paketi pēc tam, kad Krievija pirmdien, 19.februārī, sagrāba Avdijivku un pārņēma pilnīgu kontroli pār “Metinvest” koksa ogļu rūpnīcu, tā zaudējot vēl vienu uzņēmuma ražotni pēc “Azovstaļ” tērauda rūpnīcas, ziņo Reuters.

Frontes līnija tagad atrodas 40 kilometru attālumā no Pokrovskas, kur “Metinvest” pārvalda Ukrainas lielāko ogļu raktuvi un lielāko tērauda rūpnīcu Zaporožijā, tālāk uz dienvidiem.

“Pēdējās nedēļas laikā novērotie (Krievijas) panākumi ir diezgan satraucoši,” pirmdien aģentūrai Reuters sacīja “Metinvest” izpilddirektors Jurijs Riženkovs uzņēmuma pirmajā reakcijā uz Avdijivkas krišanu.

Runājot par iespējamiem uzbrukumiem Pokrovskā un Zaporižijā, viņš norādīja, ka plašais infrastruktūras mērogs paredz tikai pamata sagatavošanos evakuācijai. “Šādām lietām nav iespējams sagatavoties,” viņš sacīja, “jādara viss, lai no tā izvairītos.”

Viņš uzsvēra, ka steidzami ir nepieciešami ieroči un atbalsts armijai.

ASV 60 miljardu ASV dolāru paketi jau mēnešiem ilgi kavē demokrātu un republikāņu domstarpības par iekšzemes imigrācijas jautājumiem. Pēc nedēļas nogalē Minhenē notikušās tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski ASV viceprezidente Kamala Harisa (Kamala Harris) nosauca kavēšanos par “politiskām spēlītēm”.

Riženkovs pauda bažas par situācijas attīstību un kritizēja dažu sabiedroto saistību trūkumu, atsaucoties uz ASV atbalsta kavēšanos. “Vēstījums ir diezgan skaidrs,” viņš piebilda, “Lūdzu, neatstājiet mūs novārtā, tas ir ik vienkārši”.

Dzelzs un tērauda nozarē pirms kara bija nodarbināti aptuveni 600 000 cilvēku un tā veidoja aptuveni 10% no Ukrainas IKP, taču, pēc strauja kritiena 2022.gadā, dažu jūras ceļu atkalatvēršana pēdējo sešu mēnešu laikā ir veicinājusi atkopšanos.

Riženkovs atzīmēja, ka ostu jaudas noslodze ir gandrīz tādā līmenī, kāda tā bija pirms iebrukuma. Viņš pauda optimismu par to, ka “Metinvest” dzelzsrūdas rūpnīcu jauda šogad varētu atjaunoties līdz 75%, bet tērauda rūpnīcu – līdz aptuveni 65%.

Taču aptuveni 9 000-10 000 strādnieku ir iesaukti armijā, un parlamentā tiek virzīts plāns palielināt iesaukto skaitu. Riženkovs sacīja, ka viņiem trūkst darbinieku pilnai kapacitātei, jaunajiem darbiniekiem tiekot iesauktiem pirms darba uzsākšanas.

Lasiet arī: Krievija sagrābj Avdijivku, Ukrainai norādot uz munīcijas deficītu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas