Ukrainas panākumi dienvidu frontē varētu pavērt ceļu uz Krimu

Trešdien, 30.augustā, Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba nesen Parīzē notikušajā Francijas vēstnieku sanāksmē teicis, ka ceļa pavēršana kļuvusi iespējama pēc tam, kad Kijiva atbrīvojusi “stratēģiski svarīgo” Robotines ciemu Zaporožje reģionā, raksta BBC.

Kuleba piebildis, ka panākumi Robotines sānos paverot ceļu uz Tokmaku un uz Melitopoli un administratīvo robežu ar Krimu. Šīs pilsētas esot galvenie Krievijas militārie un loģistikas centri.

Ukraina cenšoties nogriezt sauszemes koridoru uz Krimu, kuru Krievija ieņēma 2014.gadā. Šādi rīkojoties,

Kijiva divās daļās sadalītu Krievijas okupēto teritoriju Ukrainas dienvidos, tādējādi apgrūtinot Maskavas apgādes līnijas.

Kuleba uzsvēris, ka jūnija sākumā sāktā Ukrainas pretuzbrukuma operācija turpinās, taču atzinis, ka uzdevums esot “ārkārtīgi grūts”. Viņš piebildis, ka mīnu lauku un nocietinājumu skaits esot neredzēti liels, gaisā dominējot Krievijas droni, helikopteri un lidmašīnas.

“Taču mums pamazām izdodas.”

Savukārt Krievijas bruņotie spēki apgalvo, ka tās spēki joprojām turot Robotines ciematu un Maskava apgalvojot, ka ir sagatavojuši trīs aizsardzības līnijas dienvidos, kā arī vairākkārt ir

raksturojusi Ukrainas pretuzbrukumu kā pilnīgu izgāšanos, jo tā prasījusi daudzu karavīru dzīvības, bet panākumi esot nelieli.

Ukraina apgalvo, ka ir izspiedusies cauri pirmajai no trīs Krievijas aizsardzības līnijām, un tās mērķis esot virzīties tālāk uz dienvidiem, lai sasniegtu visas Krievijas okupētās pilsētas Azovas jūras piekrastē.

Arī ASV bāzētais Kara izpētes institūts paziņojis, ka Ukrainas spēki 29.augustā turpinājuši virzīties uz austrumiem no Robotines un turpinot nostiprināt pozīcijas.

Taču tiek uzskatīts, ka Krievija ir izveidojusi vairākus kilometrus garu tranšeju un tuneļu sistēmu, kā arī izveidojusi artilērijas pozīcijas un tā dēvētos “pūķa zobus” – prettanku betona šķēršļus.

Kijiva pretuzbrukumu uzsākusi pēc tam, kad no sabiedrotajiem rietumos saņēmusi modernus ieročus. 

Lasiet arī: Ukrainas armija virzās uz priekšu pie Robotines

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas