Ukrainas robežsardze novērsusi 20 000 karaklausībai pakļauto bēgšanu

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainas robežsardze ir novērsusi vairāk nekā 20 000 karaklausībai pakļauto vīriešu bēgšanu no valsts, otrdien paziņojis robežsardzes pārstāvis Andrijs Demčenko.

“Kopumā robežsargi aizturējuši aptuveni 14 000 cilvēku, kuri kopš pērnā gada 24.februāra mēģināja nelikumīgi atstāt Ukrainu,” televīzijas ziņu raidījumā pavēstīja Demčenko.

Daudzi ukraiņi cenšas izvairīties no dienesta armijā, un pamatā bēgļus aiztur uz “zaļās robežas” ar Rumāniju un Moldovu. Tie pārsvarā ir vīrieši vecumā no 18 līdz 60 gadiem, norādīja Demčenko. Vēl 6 200 tika pieķerti ar viltotām izceļošanas atļaujām.

Jau iepriekš varasiestādes bija paziņojušas, ka vismaz 19 vīrieši noslīkuši robežupē Tisā, kas Ukrainu atdala no Rumānijas un Ungārijas.

Vairāki bēgļi arī nosaluši, mēģinot šķērsot Karpatu kalnus.

Sākoties Krievijas atkārtotajam iebrukumam, Ukraina izsludināja vispārējo mobilizāciju un aizliedza izceļot no valsts karaklausībai pakļautajiem vecumā no 18 līdz 20 gadiem.

Saskaņā ar Eiropas Savienības statistikas pārvaldes Eurostat datiem 27 bloka dalībvalstīs, kā arī Norvēģijā, Šveicē un Lihtenšteinā kā bēgļi reģistrēti vairāk nekā 650 000 ukraiņu vīriešu vecumā no 18 līdz 64 gadiem. Kijeva apsver iespēju pieprasīt ES savu karaklausībai pakļauto pilsoņu izdošanu.

Tikmēr Ukrainā plaukst tirdzniecība ar dokumentiem par atbrīvošanu no karadienesta. Pēc kratīšanām kara komisariātos šādu dokumenta cena pārsniegusi jau 10 000 eiro, liecina avoti tiesu sistēmā.

Kā jau tika  ziņots, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 11.augustā ar savu rīkojumu ir atlaidis visus reģionālos kara komisārus – amatpersonas, kas atbildīgas par iesaukšanu armijā valsts reģionos. Savu lēmumu valsts galva pamatoja ar apsūdzībām korupcijā, kas, pēc viņa teiktā, varētu būt pielīdzināmas valsts nodevībai. Ukrainas prezidents paziņoja, ka pret teritoriālo militāro rekrutēšanas centru amatpersonām sākti jau 112 kriminālprocesi.

Lasiet arī: Kubā atklāj cilvēku tirdzniecību; kubieši piespiesti cīnīties Ukrainā Krievijas labā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas