Ukrainas “tautas satelīts” palīdz izpostīt Krievijas mērķus

Pateicoties cilvēku finansētajam no Somijas uzņēmuma ICEYE iegādātajam mikrosatelītam, Ukrainas militārā izlūkošana (HUR) no kosmosa var novērot Krievijas karaspēka atrašanās vietas, loģistiku, tankus un kuģus, tādējādi ievērojami uzlabojot savas spējas pamanīt un iznīcināt Krievijas ieročus, pagājušajā nedēļā HUR ziņojot, ka “rezultāti ir satriecoši”, pirmdien, 1.jūlijā, raksta “Politico”.

“Pateicoties “tautas satelītam”, mūsu militārpersonām izdevās iznīcināt tūkstošiem militāro mērķu, tostarp Rostovā pie Donas esošo zemūdeni un lielo desanta kuģi “Minska”, kā arī dažus citus. Tas sevi daudzkārt atpelnīja,” intervijā “Politico” sacīja Serhijs Pritula, Ukrainas TV raidījumu vadītājs un aktieris, kura fonds palīdzēja savākt naudu satelīta iegādei.

Krievijas iebrukuma sākumā Serhija Pritula labdarības fonds un blogeris Ihors Ļačenkovs savāca 20 miljonus dolāru, lai iegādātos Ukrainai dronus “Bayraktar”. Kad Turcijas ražotājs “Baykar Defense” nolēma dronus Ukrainai uzdāvināt, par šiem līdzekļiem 2022.gadā viņi iegādājās satelītu un piekļuvi ICEYE satelītu datu bāzei, kas tika izveidota ar 21 uzņēmumam tobrīd piederošo satelītu palīdzību.

Līdz 2022.gadam Ukrainai nebija savu satelītu, tāpēc piekļuve ICEYE ļāva Kijivai saņemt attēlus jebkuros laika apstākļos, gan dienā, gan naktī. 

ICEYE miniatūrie satelīti izmanto sintētiskās apertūras radara (SAR) tehnoloģiju, lai iegūtu detalizētus attēlus, atstarojot radioviļņus no Zemes virsmas, kas ļauj Ukrainas militārajiem spēkiem atklāt tankus un karaspēku caur mākoņiem un tumsu, tādējādi uzlabojot operatīvo plānošanu un efektivitāti, ienaidnieka mērķu iznīcināšanā.

Izmantojot “tautas satelītu” un piekļuvi ICEYE datubāzei, Ukrainas HUR speciālisti ir uzņēmuši vairāk nekā 4 700 Krievijas militāro objektu attēlus,

tostarp 370 lidlaukus, 238 pretgaisa aizsardzības un radiotehniskās izlūkošanas posteņus, 153 naftas noliktavas un degvielas noliktavas, 147 raķešu, aviācijas ieroču un munīcijas noliktavas, kā arī 17 jūras spēku bāzes.

Aptuveni 38% no šiem datiem ir izmantoti, lai plānotu uzbrukumus ienaidniekam, un HUR norādījusi, ka ICEYE spēja atklāt pat rūpīgi maskētas ienaidnieka vienības ievērojami palīdz operācijām Krievijas teritorijas iekšienē un Melnajā jūrā.

Spiegu satelīti ir zināmi jau kopš kosmosa laikmeta sākuma, taču līdz šim tos lielākoties ir izmantojušas valstu izlūkošanas aģentūras un militārie spēki, tomēr karš Ukrainā ir pierādījis to plašāku pieprasījumu.

Arī privātajiem satelītiem, kurus bieži izmanto gan klimata pārmaiņu, gan lauksaimniecības uzņēmumu novērošanai, piemīt militāriem mērķiem noderīgas spējas.

“Aizsardzības un drošības lietojumi ir ļoti plaši,” saka Viljams Maršals (William Marshal), uzņēmuma “Planet” izpilddirektors, kurš pārvalda augstas izšķirtspējas Zemes novērošanas satelītu floti, kas kara sākumā sniedza detalizētas kartes par Krievijas karaspēka pārvietošanos gar Baltkrievijas robežu un turpina regulāri atjaunināt šos attēlus.

“Planet” galvenokārt izmanto optiskos satelītus, tā tehnoloģija var novērtēt augsnes mitrumu līdz pat 10 cm virsējā slāņa un uzņēmums pilnveido savu tehnoloģiju, integrējot mākslīgo intelektu, lai attīstītu to, ko Maršals dēvē par “perifēro redzi”, kas nepieciešama, lai pamanītu nelielas izmaiņas starp skenējumiem plašās teritorijās, ar mērķi sniegt svarīgu informāciju militārajām operācijām, piemēram, nosakot piemērotus tanku maršrutus, pamatojoties uz augsnes mitrumu.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | valsts grasās izstāties no Konvencijas par kasešu munīciju, Seims paaugstina nodokļus azartspēļu rīkotājiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas