Ukrainu sadusmo Bulgārijas prezidenta paziņojumi

Ukraina kritizējusi Bulgārijas prokrieviski noskaņoto prezidentu par viņa izteikumiem, ka pie kara ir vainīga Kijiva un atbalsts Ukrainai tikai paildzina konfliktu, raksta Politico.

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs piektdien, 14.jūlijā, žurnālistiem sacīja, ka vēlās norādīt – Ukraina uzstāj uz šī kara turpināšanu, “bet jāsaprot, ka par to maksās visa Eiropa”.

Ukrainas vēstniecība Sofijā sestdien, 15.jūlijā, atbildēja ar paziņojumu, ka Ukrainas, kurai “nodevīgi uzbruka tās ziemeļu kaimiņš” vainošana par karu, ir viena no ierastākajām Krievijas propagandas atbalsta frāzēm, kas veicina hibrīdkaru Eiropā. Vēstniecība norādīja, ka Kijiva pieliek visas pūles, lai atjaunotu mieru un noraidīja Radeva teikto, ka ieroču piegādes pagarina karu.

Politiskā ķīvēšanās seko Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītei Bulgārijā jūlija sākumā, kuras laikā Zelenskis kritizēja Radevu par viņa izteikumiem, ka karam Ukrainā nav iespējams militārs risinājums un arvien vairāk ieroču nerisinās situāciju. Zelenskis uzsvēra, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsāka “iznīcināšanas karu” pret ukraiņiem, nevis kādu citu valsti, un piebilda, ka

Bulgārijas valdība, kas nav vienisprātis ar Radevu, rīkojas pareizi, piegādājot ieročus.

Zelenskis uz Bulgāriju bija devies, lai tiktos ar NATO un ES nostāju atbalstošā premjerministra Nikolaja Denkova administrāciju, kura atbalsta ieroču piegādi Ukrainai. Bijušais Bulgārijas Gaisa spēku vadītājs Radevs nosliecas atbalstīt Krievijas nostāju. Denkovs arī nekavējās iebilst prezidenta paziņojumiem, un vainoja Putinu un Kremli par karadarbību Ukrainā. Viņš sacīja: “Tieši pretēji, tas, kurš turpina karu uz riņķi, ir Putins. Viņi sāka karu. Es saku vēlreiz: ātrākais veids, kā karadarbības riņķi pārraut, ir panākt, lai viņu karavīri aizvācas.”

Ukrainas vēstniecība uzsvērusi, ka ieroču piegāde nenozīmē bojāgājušo skaita pieaugumu, bet gan glābj dzīvības.

Lasiet arī: Bulgārija cīnīsies pret korupciju ar diviem premjerministriem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas