Ungārija apstiprina Somijas pieteikumu NATO

Somija saņēmusi arī Ungārijas parlamenta apstiprinājumu, lai kļūtu par pilntiesīgu NATO dalībvalsti, un atlicis pēdējais solis, oficiāla pozitīva atbilde no Turcijas, raksta Politico.

Ungārijas parlaments pirmdien, 27.martā, lēma par Somijas uzņemšanu NATO, un 182 deputāti balsoja «par», un tikai seši «pret», līdz ar to Somijas ceļš uz aliansi ir praktiski brīvs. Drīzumā gaidāms arī Turcijas parlamenta balsojums, un tas solās būt pozitīvs.

Ungārijas apstiprinājums seko pēc vilcināšanās un politiskiem manevriem. Amatpersonas mēnešiem ilgi sabiedrotajiem stāstīja, ka kopumā iebildumu nav, un parlamentam vienkārši ir daudz citu darbu. Februārī Budapešta mainīja naratīvu, un premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orbán) lika lietā argumentu, ka daži no viņam pakļautajiem likumdevējiem nav apmierināti ar skandināvu kritiku Ungārijas tiesiskumam un demokrātijai. Somija un Zviedrija ir vienas no aktīvākajām demokrātijas principu aizstāvēm, un par problēmām Ungārijā runāja jau ilgi pirms citiem.

Martā, uzreiz pēc tam, kad Turcijas prezidents informēja par atbalstu Somijai, Ungārijas vadošā partija atkal meta kažoku uz otru pusi, paziņojot, ka atbalsta Somijas dalību NATO.

Gaidāms, ka Turcijas parlaments tuvākajā laikā ratificēs Somijas pieteikumu. Tajā pašā laikā Zviedrijas situācija joprojām ir neskaidra. Turcija norāda, ka vēlas redzēt Zviedrijas apņēmību cīnīties ar terorismu, pirms ziemeļvalsts tiek uzņemta aliansē.

Sekojot Turcijas piemēram, tagad arī Ungārija vilcinās pieņemt lēmumu par Zviedriju.

Tas raisījis Orbāna kritiķu sašutumu.

Ungārijas eiroparlamentārietis, opozīcijas pārstāvis Atila Ara-Kovāčs (Attila Ara-Kovács) norādīja, ka Orbāna darbību mērķis ir veicināt valstī pret rietumiem vērstu noskaņojumu. Viņš sacīja, ka valdības mērķis ir «Ungārijā veicināt pret rietumiem un pret NATO vērstu noskaņojumu, īpaši fanātisku Orbāna atbalstītāju vidū, un, protams, kalpot Krievijas interesēm.» Viņš piebilda, ka tas nepaliek bez sekām, un valstī ievērojami mazinās atbalsts NATO un Eiropas Savienībai.

Jaunākajā Eurobarometer aptaujā noskaidrots, ka Eiropas Savienību pozitīvi vērtē 39% ungāru. Martā publiskotajā NATO ziņojumā lasāms, ka 77% ungāru balsotu par palikšanu aliansē (salīdzinot ar 89% Polijā un 84% Rumānijā).

Ungārijas premjerministra administrācijas pārstāvis Balāžs Orbāns (Balázs Orbán) norādījis, ka Zviedrijas valdība regulāri kritizē Ungāriju un tās valdību. Viņš norādījis, ka tas ir zviedru ziņā – pārliecināties, ka ungāru jautājumiem tiek sniegtas atbildes, un piebilda, ka kopumā Ungārijas mērķis ir atbalstīt Zviedrijas uzņemšanu NATO.

Lasiet arī: Orbāns vilcinās apstiprināt Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas