VIDEO| Uzpridzināts Kahovkas dambis pār Dņepru

Ukraina un Krievija apvaino viena otru Kahovkas dambja uzspridzināšanā; applūduši plaši apgabali Ukrainas dienvidos, un Krievija norāda, ka esot izjaukusi vairākus preuzbrukuma mēģinājumus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Ukrainas dienvidu armijas daļas virspavēlniecība informējusi, ka Krievijas spēki uzspridzinājuši padomju periodā celto Kahovkas dambi okupētajā Hersonas apgabalā. Neapstiprinātos sociālo tīklu video redzami sprādzieni ap dambi un milzīgu ūdens masu gāšanās cauri bojātajām vietām.

30 metrus augstais un 3,2 kilometrus garais dambis tika uzcelts 1956.gadā. Kahovkas dambja veidotajā rezervuārā uzglabātais ūdens daudzums ir līdzvērtīgs ASV Lielā Sālsezera tilpumam (teju 19 kubikkilometri), un rezervuāra ūdens tiek izmantots Krievijas anektētās Krimas ūdensapgādei un arī Krievijas kontrolētās Zaporižjas AES dzesēšanai.

Ukrainas armija ziņojusi, ka

postījumu apmērs, ūdens ātrums un apjoms, kā arī apdraudētās teritorijas tiek precizētas.

Krievijas ziņu aģentūras informējušas, ka dambis pārrauts apšaudes laikā, un Krievijas kontrolētās Nova Kahovkas mērs tiekot vainots terorismā. Zaporižjas AES šobrīd neesot apdraudēta. Krievijas ielikteņi Hersonas apgabalā ziņojuši, ka sākta evakuācija dambja apkaimē, un ūdens kritisko līmeni sasniegs piecu stundu laikā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sasaucis Drošības padomes ārkārtas tikšanos.

Lasiet arī: Ukraiņi atguvuši ciematu netālu no Bahmutas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas