Vāc parakstus, lai apturētu bijušo prezidentu uzturēšanu par tautas naudu

Aizvadītās nedēļas beigās, sabiedrības iniciatīvu platformā Mana Balss, ir sākta parakstu vākšana, lai izbeigtu bijušo prezidentu uzturēšanu par Latvijas iedzīvotāju naudu.

Pašlaik iniciatīva ir savākusi vairāk nekā 3000 balsu, taču, lai varētu iesniegt Saeimā iniciatīvu, ir nepieciešamas vēl 6855 balsis.

Iniciatīvas autors, Vadims Kislovs norāda, ka

“laikā, kad gandrīz visās jomās valstij trūkst finanšu līdzekļu, nepieciešams izvērtēt un pārskatīt sociālo garantiju nepieciešamību bijušajiem Valsts prezidentiem”.

Pašlaik likums nosaka, ka bijušā prezidenta pensija pēc amata ieņemšanas laika ir saglabājama. Tas nepieciešams arī tāpēc, lai stiprinātu Valsts prezidenta darbības neatkarību amata pildīšanas laikā un izslēgtu politiskas atriebības iespēju, un cilvēks vajadzības gadījumā nebaidītos “iet pret parlamentu”.

“Samērīgas un skaidras sociālās garantijas arī pēc amata ieņemšanas to stiprina. Tomēr dzīvoklis, mašīna, sekretārs u.c. uz atlikušo mūžu – tas nav samērīgi.

Bijušajam prezidentam reprezentācijas vajadzībām var dot tiesības izmantot Rīgas pili, bet dzīvokli tāpēc vien nodrošināt nav samērīgi. Ir gana daudz valstu, kurās šādi izdevumi sabiedrībai uzlikti netiek, un tas netraucē šo valstu prezidentiem būt labām amatpersonām,” teikts iniciatīvas pieteikumā.

Iniciatīvas autors aicina, samazināt finansiālo atbalstu, kādu saņem bijušie prezidenti, un norāda, ka “ parastajiem mirstīgajiem neesot šādas privilēģijas tikai tāpēc, ka uz dažiem gadiem ir ieņēmuši svarīgu amatu”.

Lasiet arī: NA sagaida paskaidrojumus no JV par baumām, ka aizmuguriski top jauna valdība

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas