Vācijas tiesa atzīst, ka AfD īsteno mērķus “pret demokrātiju”

Vācijas Augstākā tiesa pirmdien, 13.maijā, nolēma, ka valsts drošības dienesti var turpināt uzskatīt galēji labējo partiju “Alternatīva Vācijai” (AfD) par potenciāli ekstrēmistisku partiju, nozīmē, ka drošības dienesti var turpināt veikt šīs partijas noklausīšanos un vervēt informatorus partijas iekšienē, ziņo “Reuters”.

Federālais konstitūcijas aizsardzības birojs (BfV), kura uzdevums ir aizsargāt Vācijas demokrātisko iekārtu no ekstrēmistu draudiem, kopš 2021.gada ir klasificējis AfD kā potenciāli ekstrēmu partiju.

Minsteres augstākās administratīvās tiesas tiesneši apstiprināja zemākas instances tiesas 2022.gada spriedumu, kurā tika konstatēts, ka apzīmējums ir samērīgs un nav pretrunā ne konstitūcijai, ne Eiropas vai valsts civiltiesībām.

“Tiesa uzskata, ka ir pietiekami daudz pierādījumu tam, ka AfD cenšas īstenot mērķus, kas ir vērsti pret noteiktu grupu cilvēka cieņu un demokrātiju,” rakstīja tiesneši, piebilstot, ka konkrēti ir pamats aizdomām, ka

daļa partijas pārstāvju piešķir otrās šķiras statusu Vācijas pilsoņiem, kuri valstī imigrējuši.

AfD, kas aptaujās austrumu apgabalos, nākot vēlēšanām, ieņem vadošo pozīciju, ir sastapusies ar pastiprinātu kritiku par rasistiskiem komentāriem un apsūdzībām, ka tā slēpj Krievijas un Ķīnas spiegus un ārvalstu aģentus.

Lai gan partija neiesniedza jaunus pierādījumus, tā apstrīdēja zemākas instances tiesas nolēmumu, tādējādi paildzinot tiesvedību, pieprasot pieaicināt par lieciniekiem augstas valdības amatpersonas. Šo taktiku eksperti uzskatot par daļu no plašākas juridiskās stratēģijas, kuras viens no mērķiem bija valsts iestāžu darbības traucēšana.

“Šis spriedums apliecina, ka mūsu demokrātija spēj sevi aizstāvēt,” paziņojumā sacīja iekšlietu ministre Nensija Fēzere (Nancy Faeser).

AfD paziņojumā, nesniedzot sīkāku informāciju, norādīja, ka tiesa ir apstiprinājusi dažus tās pārmetumus BfV, un piebilda, ka tā iesniegs apelāciju. Pirmdienas spriedums apstiprina lietas faktus; pārsūdzība varētu būt saistīta tikai ar to, ka tiek apšaubīts veids, kā zemākas instances tiesas piemēroja likumu.

Šī gada sākumā AfD valsts mēroga aptaujās bija tuvu opozīcijai. Tomēr atklātībā nonākusī informācija par sanāksmi, kurā augsta ranga biedri apsprieda citu tautību Vācijas pilsoņu deportācijas, izraisīja mēnešiem ilgus ielu protestus.

Lasiet arī: Vācijā pieaug bažas par uzbrukumiem politiķiem; Berlīnē uzbrukts vadošajai politiķei

Lasiet arī: VIDEO | Vācijā simtiem tūkstošu piedalās protestos pret labējo ekstrēmismu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas