Vairākums iedzīvotāju vēlētos redzēt citu kandidātu Valsts prezidenta amatam

 No diviem patlaban publiski izvirzītajiem kandidātiem Valsts prezidenta amatam lielāks sabiedrības atbalsts ir uzņēmējam, Apvienotā saraksta (AS) dibinātājam Uldim Pīlēnam, tomēr lielākā daļa jeb 52% iedzīvotāju vēlētos, lai amatam tiek piedāvāts kāds cits kandidāts, liecina pētījumu centra Norstat veiktā tiešsaistes aptauja.

Pīlēnu kā labāko pretendentu redz ap 35% aptaujas dalībnieku, bet pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita pārvēlēšanu amatā atbalsta ap 14% respondentu.

Tomēr vairākums jeb 52% iedzīvotāju aptaujā atzīmējuši izvēli “cits kandidāts”.

Līdzīgi viedokļi sadalās pa dzimumiem – 34% vīriešu un 35% sieviešu atbalsta Pīlēna kandidatūru, 15% vīriešu un 13% sieviešu ir par Levitu, savukārt citam kandidātam priekšroku dotu 51% vīriešu un 52% sieviešu.

Rīgā Pīlēnu atbalsta 32%, Levitu – 17%, bet par citu kandidātu ir 51%. Pierīgā AS dibinātāju atbalsta 25%, pašreizējo Valsts prezidentu – 17%, bet par citu pretendentu ir 58%.

No aptaujas dalībniekiem Kurzemē pārliecinoši lielākais atbalsts – 50% – ir Pīlēnam, bet Levits seko ar 10%. Zemgalē Pīlēnu atbalsta 36% un Levitu – 12%, Latgalē atbalsts abiem kandidātiem ir attiecīgi 44% un 5%, bet Vidzemē par Pīlēnu ir 30% un par Levitu – 15%.

No latviešiem Pīlēnu atbalsta ap 30%, Levitu – ap 20%, bet ap 51% ir par citu kandidātu.

Starp krievvalodīgajiem AS dibinātāju atbalsta 42%, Levitu – 3%, bet 55% redz kādu labāku kandidātu.

Pēc izglītības līmeņa Pīlēnu visvairāk atbalsta cilvēki ar vidējo speciālo izglītību (40% no šīs grupas), savukārt vismazākais atbalsts viņam ir no cilvēkiem ar pamatizglītību – 18%.

Levitu visvairāk atbalsta personas ar augstāko izglītību (19% no šīs grupas), savukārt vismazāk – cilvēki ar vidējo speciālo izglītību (5%).

No respondentiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem 24% atbalsta Pīlēnu, 22% – Levitu, bet 54% labāk redzētu citu kandidātu.

Vecuma grupā 30 līdz 39 gadiem 31% atbalsta Pīlēnu, 11% – Levitu, bet 58% atbalstītu alternatīvu izvēli abu šo kandidātu vietā.

Starp aptaujas dalībniekiem vecumā no 40 līdz 49 gadiem 37% ir Pīlēna pusē, 13% ir par Levitu un 50% atbalstītu citu kandidātu.

No respondentiem vecumā no 50 līdz 59 gadiem 41% atbalsta AS dibinātāju, 10% – pašreizējo Valsts prezidentu, bet 49% labāk redzētu citu kandidātu.

Vecuma grupā 60 līdz 74 gadiem 38% atbalsta Pīlēnu, 14% – Levitu, bet 48% atbalstītu alternatīvu izvēli abu šo kandidātu vietā.

Tiešsaistes aptauja veikta no 28.aprīļa līdz 3.maijam. Aptaujā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jau vēstīts, pēc LTV raidījuma Kas notiek Latvijā? pasūtītā aptauja, kuru veicis tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS, atbalstu Pīlēnam pauduši 33,8% aptaujas respondentu, Levitam – 14,5%, bet 36% aptaujāto neatbalsta nedz Levitu, nedz Pīlēnu un augstajā amatā vēlētos redzēt kādu citu kandidātu.

Vēl 15,7% aptaujāto nav bijis viedokļa šajā jautājumā.

Pirmais ambīcijas kandidēt uz Valsts prezidenta amatu pieteica Pīlēns. Bez AS viņam atbalstu ir paudusi virkne opozīcijas politiķu, tomēr stabils balsu vairākums vēlēšanās Pīlēnam pašlaik nav drošs.

Vēlāk arī Levits paziņoja, ka ir gatavs kandidēt uz otru termiņu valsts pirmās personas amatā. Levitam atbalstu sola Nacionālā apvienība un Jaunā vienotība, līdz ar to arī viņam pašlaik nepietiek balsu pārvēlēšanai.

Progresīvie savu kandidātu plāno paziņot ceturtdien, 11.maijā.

Kandidātus var pieteikt no 9. līdz 13.maijam. Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Lasiet arī: Krievija pēc sakāves var kļūt par diktatora vadītu valsti

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas