Valainis: Latvija sarunās par “Tet” un LMT nākotni nevar atļauties nonākt strupceļā

Latvija sarunās ar Zviedrijas “Telia Company” (“Telia”) par telekomunikāciju uzņēmuma “Tet” un mobilo sakaru operatora un tehnoloģiju inovāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” (LMT) nākotni nevar atļauties nonākt strupceļā, piektdien intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

“Mēs nevaram atļauties situāciju, kad nonākam strupceļā,” teica ministrs, runājot par otrdien, 16.jūlijā, valdības slēgtajā sēdē spriesto par tālākajiem scenārijiem sarunās ar “Tet” un LMT otru akcionāru “Telia”.

Valainis arī atzīmēja, ka jau šobrīd sarunās ir izdevies panākt “Telia” nostājas maiņu un ieklausīšanos Latvijas pozīcijās.

“Ticu, ka šoreiz, pie šādas valdības vienprātības šajā jautājumā un pie mūsu instrumentiem, un neslēpšu, tie ir spēka instrumenti, ar kuriem mēs ejam šajās sarunās, izdosies panākt Latvijas valsts interesēm atbilstošāko risinājumu,” sacīja Valainis.

Viņš atzīmēja, ka esošajai valdībai ir samērā liela vienprātība par to, kā attiecīgais jautājums tālāk būtu jārisina. “Tas varbūt ir atšķirīgais no citām reizēm, kad tieši starp valdības politiskajām partijām bija diezgan atšķirīgi viedokļi, kas tad būtu jādara ar šiem uzņēmumiem,” piebilda Valainis.

Tāpat ministrs atzīmēja, ka “Tet” un LMT esošajā formā nespēs būs konkurētspējīgi.

“Šie uzņēmumi, tādā darbības formā, kā tie darbojas šodien, nespēs konkurēt ar tiem pasaules globālajiem uzņēmumiem, kas šobrīd nāk iekšā Latvijas tirgū,” sacīja Valainis.

LETA jau ziņoja, ka valdība otrdien, 16.jūlijā, slēgtā sēdē vienojās par tālākajiem scenārijiem sarunās ar “Tet” un LMT otru akcionāru – “Telia”. Valdība esot iezīmējusi turpmākos rīcības virzienu, kas būs jāpārrunā ar “Telia”, un devusi mandātu Ekonomikas ministrijai (EM) veikt šīs sarunas.

Valainis iepriekš norādīja, ka plānots virzīties tajos scenārijos, kuri veicina valsts lomu uzņēmumos, kā arī attīsta uzņēmumu konkurētspēju starptautiskajos tirgos.

EM līdz 15.oktobrim jāsagatavo ziņojums valdībā ar šo sarunu rezultātiem, tostarp ar informāciju, par ko abi akcionāri vienojušies, kā arī par to, kāds varētu būt tālākais šo uzņēmumu ceļš.

Tāpat vēstīts, ka 2017.gada novembrī Ministru kabinets nolēma, ka “Tet” un LMT netiks apvienoti. Savukārt 2018.gada jūlijā toreizējās Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un “Telia” prezidents Jūhans Dennelinds parakstīja saprašanās memorandu par “Tet” un LMT turpmāku attīstību.

Memorandu parakstošās puses apņēmās izstrādāt vienotu “Tet” un LMT darbības stratēģiju sinerģijas sasniegšanai, tajā ietverot nākamās paaudzes sakaru sistēmu stratēģijas izstrādi un īstenošanu, inovatīvas ekselences veidošanu, šajā procesā aktīvi sadarbojoties ar zinātni.

Savukārt 2018.gada 23.augustā Kučinskis izdeva rīkojumu, ar kuru tika izveidota darba grupa, lai nodrošinātu Latvijas interešu pārstāvniecību “Tet” un LMT vienotas uzņēmumu stratēģijas izstrādē un īstenošanā, kā arī tās finansēšanā. Vēl pēc pusotra gada tā laika valdību veidojošā koalīcija nolēma pagaidām nerisināt jautājumu par “Tet” un LMT nākotni.

“Tet” koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 295,753 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,5% mazāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 40,1% – līdz 15,226 miljoniem eiro. Vienlaikus pašas “Tet” apgrozījums 2023.gadā bija 187,204 miljoni eiro, kas ir par 19,1% mazāk nekā 2022.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 21,1% un bija 18,987 miljoni eiro.

Tikmēr LMT koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 310,269 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 6,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga par 0,6% un bija 32,069 miljoni eiro. Koncerna māteskompānijas apgrozījums 2023.gadā bija 175,062 miljoni eiro, kas ir par 5,9% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 20,6% un bija 34,864 miljoni eiro.

Valstij SIA “Publisko aktīvu pārvaldītājs “Possessor”” (“Possessor”) personā pieder 51% “Tet” daļu, bet “Telia” meitasuzņēmumam “Tilts Communications” – 49% “Tet” daļu. Savukārt LMT kapitālā kopumā 49% pieder “Telia” un tās meitaskompānijai “Sonera Holding”, 28% – Latvijas valstij caur Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (23%) un “Possessor” (5%), bet vēl 23% LMT daļu pieder “Tet”.

Lasiet arī: BNN pēta | Inaugurēts uz otro prezidenta pilnvaru termiņu, Nausēda vēlas nomainīt divus ministrus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas