Valdības uzdevums neesot veicināt pārdales ekonomiku, ārvalstu investoriem sola premjere

Šīs valdības uzdevums nav veicināt pārdales ekonomiku, kā tas ir pierasts līdz šim, bet gan atbalstīt uzņēmējdarbību, piektdien, 3.novembrī, Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) augsta līmeņa sanāksmes sākumā sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Ministru kabinetā piektdien notika Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā augsta līmeņa 27.sanāksme, kurā tiek pievērsta uzmanība cilvēkkapitāla jautājumiem, birokrātijas mazināšanai, datiem un to izmantošanai, kā arī zaļajiem iepirkumiem.

Premjere sacīja, ka valdības uzdevums ir atbalstīt uzņēmējdarbību un jaunu produktu ražošanu, tāpēc valdība nākamajā gadā vēlas īpaši atbalstīt pašvaldības, kas atbalsta uzņēmējdarbību.

Savukārt FICIL valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska pēc sanāksmes medijiem uzsvēra, ka valsts lēmumiem klimata un enerģētikas jomā jābūt ātrākiem, lai veicinātu ārvalstu investoru piesaisti.  

Investoru piesaistes veicināšanā Siliņa kā darba prioritātes uzskaitīja valsts iekšējo un ārējo drošību, izglītību, birokrātijas mazināšanu, ēnu ekonomikas apkarošanu, digitalizāciju un enerģētiku.

Ministru prezidente uzsvēra, ka uzņēmumiem ir nepieciešams gudrs cilvēkresurss, kas spējīgs pielāgoties mainīgiem apstākļiem, tāpēc šobrīd esot panākta politiska vienošanās, ka cilvēkresursu jautājumi nonāks Ekonomikas ministrijas pārziņā. Tāpat valdība vienojusies, ka ir jāsamazina esošā birokrātija, un šajā jautājumā

pirmais uzdevums būs saīsināt termiņus, kādos izskata būvniecības projektus.

Savukārt FICIL valdes priekšsēdētāja savā uzrunā uzsvēra, ka neviens ekonomisks progress nevar notikt bez vairāku pušu iesaistes, un aicināja kolēģus skatīties uz jautājumu risināšanu kā kopdarbu. Vienlaikus viņa atzina, ka jautājumi, par kuriem ilgstoši tiek runās, tagad ir dienas kārtībā, un kaut arī

šobrīd visi atrodas “lielu pārmaiņu virpulī”,

ir jāprot panākt progresu krīzes apstākļos.

Atskatoties un novērtējot valsts ieguldīto darbu investoru piesaistē pagājušajā gadā, Elksniņa-Zaščirinska uzsvēra, ka ir jautājumi, kuros progress ir acīmredzams, piemēram, Valsts kases un Valsts kancelejas darbs, lai izveidotu vienotu pakalpojuma cetru, un tāpat arī ieguldīts darbs administratīvā sloga mazināšanā būvniecības nozarē. Vienlaikus, ir jautājumi, kuros valsts kavējas.

“Attiecībā uz Klimata un enerģētikas ministriju redzam, ka lietas, kurām būtu jānotiek ātrāk, joprojām ir progresa stadijā. Laiks ir mūsu ienaidnieks, jo jābūt politikas dokumentiem, kas ir ļoti svarīgi, lai varētu pieņemt ilgtermiņa biznesa lēmumus,” teica Elksniņa-Zaščirinska.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) sacīja, ka valsts ir gatava virzīt skaidru enerģētikas politiku un zaļā kursa plānu, lai investoriem būtu skaidri valsts ilgtermiņa soļi šajā nozarē. Tāpat Siliņa uzsvēra, ka valsts pārvalde kļūs elastīgāka un atvērtāka, dodot telpu inovācijām un ļaujot uzņēmumiem vairāk riskēt.

Lasiet arī: Pasliktinājusies Latvijas investīciju vide, valstī ir “mērens haoss”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas