VARAM ministrs: ZPI grozījumi pavērs plašākas iespējas vietējiem pārtikas un lauksaimniecības produktu ražotājiem

Ministru kabinets (MK) otrdien, 4.jūlijā apstiprinājis grozījumus Zaļā publiskā iepirkuma (ZPI) prasībās un to piemērošanas kārtību, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības  ministrijā (VARAM).

VARAM izstrādātajos grozījumos ir aktualizēti un vienkāršoti ZPI kritēriji vairākās preču un pakalpojumu kategorijās –  pārtika un ēdināšanas pakalpojumi, iekštelpu apgaismojums, ielu apgaismojums un satiksmes signāli, būvniecība, transports, ceļu projektēšana, uzturēšana un būvniecība.

VARAM ministrs Māris Sprindžuks (AS) norāda, ka

ZPI grozījumi pavērs plašākas iespējas vietējiem pārtikas un lauksaimniecības produktu ražotājiem, iegūt pašvaldību un valsts iestāžu pasūtījumus. 

“Ieguvēji būs bērndārznieki, skolēni, slimnīcu un pansionātu klienti, kā arī visi citi, kuri izmanto publiskā sektora pārtikas piegādes un ēdināšanas pakalpojumus un saņems kvalitatīvāku pārtiku, kas audzēta vai ražota tuvāk patēriņa vietai.

Turklāt, pārvadājot pārtikas produktus īsāku ceļu “no lauka līdz galdam”, tiks būtiski mazināta ietekme uz vidi,”pauž Sprindžuks. 

VARAM ministra  ieskatā, Latvijas pašvaldībām un varas iestādēm ir jāmācās organizēt iepirkumi tā, lai arī vietējiem mēbeļu ražotāji un citi kokapstrādes nozares uzņēmumi iegūtu tirgus priekšrocības, pretēji iepriekš dominējošajām lētākās cenas principam. 

Sprindžuks norāda arī, ka Latvijā publiskais iepirkums veido 17% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un ar tā palīdzību varam sniegt būtisku dzīves uzlabojumu, ko izjutīs ikviens mūsu sabiedrībā.

Ministrs paredz, ka būvniecības, ceļu būves, iekštelpu un ielu apgaismojuma jomās veiktie ZPI grozījumi sniegs pozitīvu ilgtermiņa ekonomisko efektu un netiešu labumu visai sabiedrībai, uzlabojot kalpošanas ilguma un energoefektivitātes rādītājus izbūvētajai infrastruktūrai, kā arī samazinot piesārņojošas emisijas būvniecības laikā.

Grozījumi stāsies spēkā no šī gada 1.augusta.

Lai nodrošinātu iesaistītajām pusēm iespēju pielāgoties jaunajam regulējumam, noteikumos paredzēta atliktā spēkā stāšanās būvniecības iepirkumiem no 2024.gada 1.janvāra un Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas un noturības investīciju projektiem no 2024.gada 1.maija.

Tirgus dalībnieki un iepirkumu veicēji ar nepacietību gaidīja noteikumu grozījumu spēkā stāšanos, lai ātrāk uzsāktu Zaļajam kursam atbilstošus iepirkumus ES struktūrfondu projektos.

Noteikumu projekts ir izstrādāts pēc VARAM iniciatīvas, lai, ņemot vērā tehnoloģisko attīstību un ministrijas veikto analīzi, aktualizētu, pārskatītu un vienkāršotu ZPI prasības, ņemot vērā ZPI ieviešanas un piemērošanas praksi Latvijā kopš 2017.gada 1.jūlija, kad stājās spēkā MK noteikumi.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas