VDD brīdina par Krievijas specdienestu aktivitātēm

Ņemot vērā Krievijas īstenotās kaitnieciskās darbības citās Eiropas valstīs un Valsts drošības dienesta (VDD) prognozēto apdraudējuma pieaugumu arī Latvijai, dienests kopš šā gada sākuma ir intensificējis darbu Latvijas kritiskās infrastruktūras aizsardzības jomā, atzina dienestā.

Par risku, ka Krievija pret Latviju varētu īstenot aizvien redzamākas un provokatīvākas aktivitātes, tajā skaitā diversijas un sabotāžas aktus, VDD ir informējis arī valsts augstākās amatpersonas.

Prognoze par Krievijas plāniem īstenot kaitnieciskas darbības Latvijas teritorijā bija iekļauta jau VDD 2023.gada darbības pārskatā.

Kopš aizvadītā gada VDD jau ir konstatējis vairākas Krievijas specdienestu organizētas kaitnieciskas aktivitātes pret dažādiem objektiem Latvijas teritorijā.

Izmeklēšanā iegūtā informācija patlaban liecina, ka par Krievijas specdienestu organizētām kaitnieciskām darbībām uzskatāms arī uzbrukums Latvijas Okupācijas muzejam, kā arī latviešu leģionāriem veltīta piemiņas akmens apgānīšana Džūkstes pagastā, norādīja dienestā.

VDD patlaban Valsts policijai sniedz atbalstu arī vairāku citu kaitniecības gadījumu izmeklēšanā, pārbaudot to iespējamu saistību ar Krievijas specdienestiem.

Ņemot vērā Krievijas īstenotās kaitnieciskās darbības citās Eiropas valstīs un dienesta prognozēto apdraudējuma pieaugumu arī Latvijai, VDD kopš šā gada sākuma ir intensificējis darbu Latvijas kritiskās infrastruktūras aizsardzības jomā.

VDD kritiskās infrastruktūras objektu pārstāvjiem ir sniedzis rekomendācijas par nepieciešamību pievērst pastiprinātu uzmanību aizdomīgām aktivitātēm minēto objektu tuvumā un informēt par tām dienestu. Pirms kaitniecisku darbību veikšanas parasti tiek iegūta izlūkinformācija par konkrēto objektu, informēja VDD.

Par aizdomīgām aktivitātēm pie kritiskās infrastruktūras objektiem uzskatāma, piemēram, nesaskaņota objekta filmēšana, fotografēšana vai novērošana, bezpilota lidaparāta pilotēšana objekta tuvumā, ilgstoša uzturēšanās pie objekta vai vairākkārtēja pārvietošanās gar to, kā arī piestāšana pie objekta ar automašīnu, kas aprīkota ar videoreģistratoru.

Kritiskās infrastruktūras objektos ir pastiprināta apsardze, tiek veikta biežāka teritorijas apsekošana, kā arī notikuši atkārtoti darbinieku brīfingi par iespējamajiem riskiem un aizdomīgu darbību objektu tuvumā pazīmēm, informēja VDD.

VDD ar katru kritiskās infrastruktūras objektu ir nodibinājis divpusēju sadarbību, uzturot pastāvīgu komunikāciju ar objektos par drošību atbildīgajām amatpersonām.

VDD regulāri ar šīm personām organizē objektu apsekošanas, lai izvērtētu fiziskās drošības režīmu, identificētu potenciālās nepilnības un sniegtu rekomendācijas drošības režīma stiprināšanai. VDD šajos objektos organizē arī negaidītas drošības režīma efektivitātes pārbaudes.

Tāpat VDD ar kritiskās infrastruktūras objektos par drošību atbildīgajām amatpersonām veic nepārtrauktu informācijas apmaiņu par identificētiem riskiem un aizdomīgiem gadījumiem objektu tuvumā. VDD katru šādu gadījumu rūpīgi izvērtē, lai noskaidrotu, vai aktivitātēs saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Par iespējamiem apdraudējumiem kritiskās infrastruktūras objektu drošībai VDD ir informējis Valsts policiju un pašvaldību policijas, aicinot pievērst pastiprinātu uzmanību šādu objektu drošībai.

Ņemot vērā Latvijā konstatēto kaitniecības gadījumu raksturu, VDD ir veicis pasākumus arī Latvijas tautai svarīgu piemiņas un atceres vietu uzraudzības stiprināšanai. VDD ir aicinājis Latvijas pašvaldību policijas pastiprināt piemiņas vietu apsekošanu un uzraudzību.

VDD aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un nekavējoties informēt dienestu, pamanot aizdomīgas aktivitātes pie kritiskās infrastruktūras objektiem. Tāpat uzmanība pievēršama šādām aktivitātēm arī pret latviešu tautai svarīgām piemiņas vietām un simboliskiem objektiem.

Ar dienestu iespējams sazināties, zvanot uz diennakts tālruni 67 208 964 vai rakstot uz e-pasta adresi “info@vdd.gov.lv”.

Eiropas valstu izlūkdienesti brīdinājuši savu valstu valdības, ka Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus visā Eiropā, vēsta britu laikraksts “Financial Times”, atsaucoties uz avotiem trīs Eiropas valstu izlūkdienestos.

Lasiet arī: ASV un lielākā daļa ES valstu boikotēs Putina inaugurāciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas