VDD: Krievijas izlūkdienesti vervē cilvēkus, lai veiktu kaitnieciskas darbības Latvijā

Krievijas un Baltkrievijas izlūkdienesti vervē cilvēkus ne tikai tam, lai veiktu izlūkošanas darbības Latvijā, bet arī lai šeit veiktu kaitnieciska rakstura aktivitātes, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” atklāja Valsts drošības dienests (VDD) vadītājs Normunds Mežviets. 

“Šobrīd manā dienestā ir vairākas izmeklēšanas tieši par šādiem incidentiem,” medijam norāda VDD vadītājs. Mežviets atzīmē, ka VDD sadarbojas ar ar kaimiņvalstu – Igaunijas, Lietuvas un Polijas – dienestiem, jo ir personu grupas, kas kaitnieciskas aktivitātes vienlaikus veic vairākās valstīs.

“Arī šā gada februārī mēs aizturējām Latvijā vienu Krievijas un Igaunijas dubultpilsoni, kurš bija veicis piemiņas vietu apgānīšanu Krievijas specdienestu uzdevumā Latvijas un Lietuvas teritorijās,” LTV stāsta Mežviets.

Tāpat VDD vadītājs uzsver, ka tiek vērtēta Okupācijas muzeja dedzināšanas lietā aizturēto iespējamā saistība ar Krievijas un Baltkrievijas – specdienestiem.

“Attiecīgi šajā brīdī arī tiek noskaidrots, vai šīs personas ir vai nav bijušas saistītas ar mums nedraudzīgo valstu ārvalstu dienestiem un darbojušās viņu interesēs.”

BNN jau ziņoja, ka Latvijas Okupācijas muzejā degmaisījumu iemetušais vīrietis nebija individuāli motivēts, bet tika stimulēts, lai to izdarītu, iepriekš atklāja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Viņš uzsvēra, ka sīkākas detaļas par šo stimulēšanu pagaidām publiski neatklās, bet nevienam vairs neesot noslēpums, ka Latvija savā ziņā ir ģeopolitiski diezgan apdraudēta un visu laiku piedzīvo dažādus hibrīduzbrukumus no ārpuses.

Hibrīduzbrukumu augsto aktivitāti Ruks saistīja ar Krievijas prezidenta “vēlēšanu” tuvošanos, kā arī piebilda, ka, iestājoties pavasarīgākiem laika apstākļiem, kļūst vienkāršāka arī nelegālā migrācija un “ceļošana gar robežu”.

Lasiet arī: Tiesa apcietina Latvijas Okupācijas muzejā degmaisījumu iemetušo vīrieti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas