VDD pievērš uzmanību Krievijas augstskolu studentiem no Latvijas

Valsts drošības dienesta (VDD) pievērš uzmanību tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri pašreizējos apstākļos izvēlas studēt agresorvalsts Krievijas augstskolās.

Krievijas vēstniecība Latvijā sociālajā tīklā Facebook vēstīja, ka 17.augustā vēstniecībā notika sapulce ar pretendentiem, kuriem Krievijas valdība šogad piešķīrusi kvotu bezmaksas izglītībai Krievijas augstskolās.

Pēc diplomātu sniegtās informācijas, aptuveni 110 cilvēki no Latvijas turpināšot studijas Maskavas, Sanktpēterburgas, Kaļiņingradas, Pleskavas un citās augstskolās.

VDD aģentūrai LETA pauda, ka dienests savā publiskajā komunikācijā jau pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā vairākkārt ir brīdinājis, ka studijas Krievijas augstskolās ir saistītas ar izlūkošanas un vervēšanas riskiem no šīs valsts specdienestu puses.

Pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos minētie riski ir sevišķi augsti, uzsver VDD.

Krievija ārvalstniekiem piedāvā bezmaksas studiju iespējas nolūkā studiju procesa ietvaros ideoloģiski apstrādāt un izaudzināt nākamos Krievijas interešu virzītājus citās valstīs, vērtē dienests.

VDD atkārtoti aicina Latvijas iedzīvotājus neceļot uz agresorvalsti Krieviju un tās tuvāko sabiedroto Baltkrieviju saistībā ar augstiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem.

Personas, kuras pašreizējos apstākļos izvēlas studēt agresorvalsts Krievijas augstskolās, neapšaubāmi nonāk dienesta uzmanības lokā, tomēr, ņemot vērā dienesta darba specifiku, VDD plašākus komentārus nesniegs, atzīmēja dienestā.

Lasiet arī: Gadā pirms reformas nepietiekamu latviešu valodas zināšanu dēļ darbu zaudējuši 64 pedagogi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas