VDD vērtēs Grevcovas izteikumus, ka Ukrainā notiek «pilsoņu karš»

Valsts drošības dienests (VDD) šonedēļ sāktajā kriminālprocesā vērtēs arī Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas (S!) publiskos izteikumus par Krievijas sākto karu Ukrainā.

Grevcova kādā no saviem video TikTok apgalvojusi: Ukrainā notiek pilsoņu karš, «pilsoņu karš pēc visām normām un kanoniem, kad ukraiņu tauta cīnās pret Ukrainas armiju».

«Tas ir viss ko es zinu. Tā kā nevajag te spekulēt un stāstīt man, ka Krievija kādam uzbrūk,» paziņoja deputāte.

«Es zinu, kas notiek, es redzu, kā ukraiņi cīnās pret savējiem, bet pēc visām normām tas ir pilsoņu karš,» norādījusi Grevcova.

Video gan tika publicēts pirms viņas 22.janvārī publicētās video uzrunas par Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējumu. VDD apstiprināja, ka dienestam konkrētais ieraksts ir zināms un tas līdzās citām Grevcovas publiskajām aktivitātēm tiks vērtēts 30.janvārī uzsāktajā kriminālprocesā.

Jau ir ziņots, ka dienests noslēdzis pārbaudi saistībā ar Grevcovas publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā, pirmdien, 30.janvārī,

pieņemot lēmumu sākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

VDD nekomentēja, vai deputātei piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss vai aizdomās turētās statuss. Tāpat tas nekomentēja, vai piemērots drošības līdzeklis. Likums gan paredz, ka drošības līdzekli piemēro tikai aizdomās turētajiem.

Ja VDD tomēr saskatīs Grevcovas vainu un rosinās prokuratūrai celt apsūdzību un prokuratūra saskatīs tam pamatu, tad,

Saeimai piekrītot izdot deputāti kriminālvajāšanai, parlamentāriete var pilnvērtīgi turpināt darbu Saeimā,

gan piedaloties Saeimas un komisijas sēdēs, gan arī tajās balsojot un saņemot pilnu atlīdzību par deputāta pienākumu izpildi.

Jau ziņots, ka Grevcovas TikTok kontā 22.janvārī tika ievietots un vēlāk izdzēsts video vēstījums krievu valodā, kurā deputāte klāstīja, ka atnākusi uz «tā saucamo Okupācijas muzeju». Grevcova video apgalvoja, ka muzejā «nesakrīt fakti» un ka gids stāstot «paralēlo, izdomāto vēsturi».

«Kas tas par muzeju un tieši kāpēc, kādu mērķu labad tas ir radīts? [..] Apskatījām visus eksponātus, un sapratām – re, kā mūs muļķo, kā mūs muļķo,» video tika paudusi partijas Stabilitātei! deputāte, kura muzejā redzamo dēvē par «īstu propagandu».

Lasiet arī: VDD sāk pret Grevcovu kriminālprocesu par Latvijas okupācijas noniecināšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas