Vēl tuvākajā naktī neliels sals būs visā Latvijā

Šonedēļ gaidāms mitrs periods, atsevišķās dienās arī mēreni nokrišņi. Vēl tuvākajā naktī neliels sals būs visā Latvijā, bet turpmāk decembrī gaisa temperatūra pārsvarā būs pozitīva, tikai vietām nedaudz piesals, informē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Šādu laikapstākļu ietekmē turpinās kust sniega sega, kas ir saglabājusies vai izveidojusies no jauna, bet nokrišņi veicinās noteces palielināšanos upēs. Pēc intensīvajiem paliem ūdenslīmenis upēs joprojām ir paaugstināts, ir plaši applūdušas upju palienes un zemākās vietas, aizvien spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni: https://bridinajumi.meteo.lv/ 

29.-30. decembrī nokrišņu ietekmē upēs palielināsies notece un sāks paaugstināties ūdenslīmenis.

  • Kurzemes un Zemgales upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,2…1,5 m, maksimuma iestāšanās 30.12.-4.01.

  • Gaujas un Salacas baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,2…1,1  m, maksimuma iestāšanās 31.12.-6.01.

  • Daugavas baseina upes:

    • Daugavas lejteces baseina upēs (Ogre, Lielā Jugla, Mazā Jugla u.c.) ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,6…2,5 m, maksimuma iestāšanās 1.-3.01.

    • Daugavas baseina upēs Latgalē  ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,3…1,2 m, maksimuma iestāšanās 01.-05.01.

    • Daugavā ūdenslīmeņa paaugstinājums būs par 0,4…1,0 m, maksimuma iestāšanās 02.-07.01.

Sinoptiķi norāda, ka Jaunajā gadā Latvijā atgriezīsies sala periods, atsāksies sākotnējo ledus formu (piesalas, vižņi) veidošanās. Paaugstinātas noteces apstākļos gaidāma intensīva vižņu iešana, veidosies sablīvējumi upju līkumos, šaurākās vietās, tā ietekmē būs krasas ūdenslīmeņa svārstības. Ledus veidošanās ietekmē ūdenslīmeņi var būt vēl augstāki, nekā iepriekš minētie.

Aicina pievērst uzmanību pārtikas produktu derīguma termiņam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas