Vēsturiska mafijas prāva Itālijā: 200 notiesāto uz 2200 gadiem

Vienā no lielākajām mafijas prāvām Itālijā pēdējo gadu laikā tika notiesāti vairāk nekā 200 apsūdzētie uz vairāk nekā 2200 gadiem cietumā. Trīs gadus ilgajā tiesas procesā tika apsūdzētas ar Ndrangheta – viena no Eiropas ietekmīgākajām noziedzīgajām organizācijām – saistītās personas, par dažādiem noziegumiem, sākot ar izspiešanu un beidzot ar narkotiku tirdzniecību, otrdien, 21.novembrī, ziņo BBC.

Šī lieta parādīja mafijas plašo ietekmi uz Itālijas dienvidu reģiona politiku un sabiedrību, jo tika notiesāti ierēdņi, vietējās amatpersonas, uzņēmēji un politiķi, atklājot organizētās noziedzības plašo ietekmi uz Itālijas iestādēm.

Ndrangheta, kuras saknes meklējamas Kalabrijā, ir ļoti bīstama noziedzīga organizācija, kas kontrolē līdz pat 80% Eiropas kokaīna tirgus un kuras gada apgrozījums tiek lēsts 60 miljardu ASV dolāru apmērā.

Starp ievērojamākajām notiesātajām personām bija bijušais senators Džankarlo Pitelli (Giancarlo Pittelli), bijušais senators no bijušā premjerministra Silvio Berluskoni (Silvio Berlusconi) partijas Forza Italia, kuram tika piespriests 11 gadu cietumsods par slepenu sazvērestību ar mafijas tipa organizāciju, raksta BBC.

Notiesāti tika arī ierēdņi, dažādu nozaru profesionāļi un augsta ranga amatpersonas,

kam bija būtiska nozīme Ndrangheta infiltrācijā legālajā ekonomikā un valsts iestādēs.

Tiesneši, kas vadīja lietu, atradušies pastiprinātā policijas aizsardzībā, jo bija bažas par viņu drošību. Tiesas process notika zvanu centrā Lamēcijas Termes pilsētas nomalē, kas tika pārveidots par paaugstinātas drošības tiesas zāli, kura tika aprīkota ar būriem apsūdzēto turēšanai. Tā bija pietiekami liela, lai tajā varētu ietilpt aptuveni 600 advokātu un 900 liecinieku, raksta BBC.

Tiesas prāvā galvenā uzmanība tika pievērsta Ndrangheta plašajai noziedzīgajai darbībai, tostarp slepkavībām, narkotiku tirdzniecībai un korupcijai.

Trīs gadus ilgajā tiesas procesā atklājās Ndrangheta apvienības globālā ietekme uz Dienvidameriku un Austrāliju. Tās locekļi bija iefiltrējušies vietējās ekonomikās, valsts iestādēs un veselības aprūpes sistēmā, iesaistoties manipulācijās ar publiskajiem iepirkumiem un amatpersonu uzpirkšanā.

2019.gada decembrī plašā operācijā, kurā piedalījās 2500 policistu, 11 Itālijas reģionos tika arestēta lielākā daļa apsūdzēto. Kratīšanas koncentrējās uz Vibo Valentijas apgabalu, kuru pārsvarā kontrolē Ndrangheta Mankuso klans, raksta BBC.

Vairāk nekā 50 bijušie mafijas locekļi sadarbojās tiesas procesā.

Tiesas liecības atklāja Ndrangheta slepenās darbības, tostarp ieroču slēpšanu kapsētu kapličās, ātrās palīdzības automašīnu izmantošanu narkotiku pārvadāšanai un sabiedriskā ūdens novirzīšanu marihuānas audzēšanai. Pretošanās noziedzīgajam grupējumam radīja smagas sekas, piemēram, pie mājām tika atstāti beigti dzīvnieki, nodedzinātas automašīnas un izpostītas veikalu vitrīnas.

Lasiet arī: Berluskoni atstājis dāsnu mantojumu bērniem, draudzenei un padomniekam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas