VIDEO | Arestēts aizdomās turamais par ASV slepeno dokumentu publiskošanu

ASV arestēts 21 gadu vecs Gaisa spēku karavīrs, un viņam izvirzītas apsūdzības par slepenu militāro dokumentu nopludināšanu, kuros bija arī informācija par karu Ukrainā, raksta britu raidorganizācija BBC.

FIB ceturtdien, 13.aprīlī, arestēja Džeku Teišeiru (Jack Teixeira) viņa ģimenes mājā Masačūsetsas lauku apvidū. Dokumenti pirmo reizi atklātībā parādījās tiešsaistes sarunu grupā, un Teišeira ir identificēts kā tās vadītājs. Viņš apsūdzēts par neatļautu slepenas informācijas pārvietošanu un izplatīšanu, un piektdien, 14.aprīlī, Bostonā stāsies tiesas priekšā.

Desmitiem nopludināto dokumentu atklāj ASV iesaisti karā Ukrainā, kā arī sensitīvus noslēpums par ASV sabiedrotajiem,

tādējādi apkaunojot Vašingtonu un no jauna aktualizējot jautājumu par slepenas informācijas drošību.

Teišera dienēja Masačūsetsas štata Nacionālajā gvardē, un pildīja IT speciālista pienākumus Izlūkošanas nodaļā. Viņa pozīcija bija samēra zema līmeņa. Nacionālā gvarde ir ASV Gaisa spēku rezervisti, un nav pilna laika militārais personāls, tomēr vajadzības gadījumā var tikt piesaistīti misijām.

Nav zināms, kāds bija Teišeiras pielaides līmenis, bet, saskaņā ar Gaisa spēku mājaslapā atrodamo informāciju, viņa lomai tiek veikta tikai vienkārša peroniskās informācijas pārbaude. Pentagona amatpersonas par informācijas noplūdi uzzināja tikai tad, kad dokumenti parādījās ārpus privātās sarunu istabas, un tad tika uzsākta vainīgā meklēšana.

Lai gan ir zināms, ka

Teišeira skeptiski attiecas pret valdību, viņa draugi norādījuši, ka vīrietis nav nedz trauksmes cēlējs, nedz ārvalstu aģents.

Pentagons savukārt norādījis, ka pārskatīs procedūras darbā ar slepenu informāciju, tomēr tā pārstāvis informēja, ka ASV armija uzskata par normālu praksi arī jauniem darbiniekiem uzticēt augsta atbildības līmeņa pienākumus.

ASV ģenerālprokuroks Meriks Gārlends (Merrick Garland) informēja, ka aizdomās turamais aizturēts bez starpgadījumiem, bet nesniedza sīkāku informāciju par izmeklēšanu vai Teišeiras motīviem. Citā preses konferencē ASV Aizsardzības departamenta pārstāvis Pets Raiders (Pat Ryder) sacīja, ka dokumentu nopludināšana ir tīša, noziedzīga rīcība.

Teišeira vadījis tiešsaistes sarunu istabu, kurā pamatā uzturējās pusaudži, un tiek uzskatīts, ka tieši tur viņš jau vairākus mēnešus dalījās ar slepenu informāciju. Sociālajā tīklā Discord publicēti vismaz 50, un iespējams pat vairāk nekā 100 slepeni militārie dokumenti.

Washington Post trešdien, 12.aprīlī, publicēja interviju ar vienu no sarunu istabas dalībniekiem. Discord sarunu istabā bijuši mazliet vairāk nekā 20 dalībnieki, kuri apmainījušies ar mīmiem, aizskarošiem jokiem un nesteidzīgi sarunājušies. Dalībnieku vidū bija krievi, ukraiņi, kā arī jaunieši no citām Eiropas, Āzijas un Dienvidamerikas valstīm.

Sākotnēji dokumenti bija pieejami tikai sarunu istabas dalībniekiem, bet marta sākumā viņi sāka tos publicēt citos Discord serveros. No turienes informācija nonāca vietnē 4chan un Telegram kanālos, kas galvenokārt bija prokrieviski. Dažos gadījumos dokumenti pārveidoti, lai rādītu lielāku Ukrainas zaudējumu apjomu. ASV Aizsardzības departaments norādīja, ka turpina darbu, lai novērtētu noplūdes apmērus un iespaidu.

Lasiet arī: Doneckā turpinās kaujas; ASV meklē nopludināto dokumentu avotu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas