VIDEO | ASV universitātēs pieaug protesti pret karu Gazā

Protesti pret karu Gazā no Kolumbijas un Jeilas universitātes ir izvērsušies arī citās ASV universitātēs, liekot amatpersonām risināt pieaugošo kustību. Pirmdienas, 22.aprīļa, vakarā policija izkliedēja protestu Kolumbijas universitātē, arestējot vairākus cilvēkus, bet dienas sākumā vairāki desmiti studentu tika arestēti Jeilas universitātē, līdzīgiem protestiem notiekot arī citās augstskolās visā valstī, ziņo britu raidorganizācija BBC.

ASV studenti no abām pusēm apgalvo, ka ir pieaudzis gan antisemītisku, gan islamofobisku incidentu skaits.

Vairākās ASV universitātēs protestētāji aicināja skolas publiskot un atteikties no “ieroču ražotāju un Izraēlas īstenotajā okupācijā ieinteresēto uzņēmumu finansēm un dotācijām”.

Pagājušajā nedēļā studentu pilsētiņu protesta kustība ieguva pasaules uzmanību pēc tam, kad Ņujorkas policija Kolumbijas universitātē arestēja vairāk nekā 100 Kolumbijas demonstrantu.

Pirmdien Kolumbijas universitāte paziņojumā norādīja, ka visas nodarbības notiks attālināti,

ņemot vērā iebiedēšanas un mobinga gadījumus, un tās prezidente Minuša Šafika (Minouche Shafik) sacīja, ka saspīlējumu universitātes pilsētiņā ir “izmantojušas un pastiprinājušas personas, kas nav saistītas ar Kolumbijas universitāti un kas ir ieradušās universitātes pilsētiņā, lai īstenotu savus plānus”.

Protesti arī pamudināja lielāko Kolumbijas universitātes ziedotāju Robertu Kraftu (Robert Kraft) brīdināt, ka viņš pārtrauks atbalstīt universitāti, “kamēr netiks veikti labošanas pasākumi”.

Kolumbijas universitātē protestētāji uzcēla teltis iepretim Sterna biznesa skolai. Pirmdienas vakarā policija sāka aizturēt tur esošos protestētājus. Universitāte paziņoja, ka aizturētie ir ignorējuši “vairākus lūgumus” pamest teritoriju.

Ņujorkas policijas preses pārstāvis sacīja, ka aresti tika veikti pēc tam, kad universitāte lūdza policiju kontrolēt pārkāpumus, bet kopējais arestu un apsūdzību skaits nebūs zināms līdz vēlākam.

 

Demonstranti cīnījās ar policistiem un sauca: “Mēs neapstāsimies, mēs neatkāpsimies. Publiskot. Atteikties.”

Pirmdien gandrīz 50 protestētāji tika arestēti Jeila universitātē pēc tam, kad demonstranti bloķēja satiksmi ap tās pilsētiņu.

Studentu pilsētiņas protestus ir aizēnojušas apsūdzības antisemītismā,

dažiem protestētājiem Kolumbijas pilsētiņas tuvumā paužot atbalstu “Hamās” uzbrukumam Izraēlai, aicinot iznīcināt Izraēlu, uz ebreju studentiem esot vērsta aizskaroša retorika, kā arī, tika ziņots, ka ebreju studenti Kolumbijas universitātē, esot brīdināti izvairīties no studentu pilsētiņas, līdz situācija “krasi uzlabojas”.

Protesta grupas noliedz apsūdzības antisemītismā, uzsverot, ka viņu kritika ir vērsta pret Izraēlas valsti un tās atbalstītājiem.

Jautāts par pirmdien notikušajiem protestiem studentu pilsētiņā, ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) sacīja, ka nosoda “antisemītiskos protestus”, kā arī “tos, kuri nesaprot, kas notiek ar palestīniešiem”.

“Kolumbijas studenti par taisnīgumu Palestīnā” kritizēja Baidena paziņojumu, norādot, ka daži no organizatoriem ir ebreji un ka

ziņu avoti ir koncentrējušies uz “kūdītājiem, kas mūs nepārstāv”, norādot, ka viņi “stingri noraida jebkāda veida naidu vai fanātismu”.

Protesta nometnes ir izveidotas arī Kalifornijas Universitātē Bērklijā, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (MIT), Mičiganas Universitātē, Emersona koledžā un Tuftsas universitātē.

Lasiet arī: Izraēlas militārā izlūkdienesta vadītājs atkāpjas no amata 7.oktobra uzbrukuma dēļ

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas