Briselē nošauti divi zviedri; Beļģija paaugstina terorisma trauksmi

Pirmdienas, 16.oktobra, vakarā, pirms Zviedrijas-Beļģijas futbola spēles, Briseles centrā divi Zviedrijas pilsoņi tika nošauti, bet trešā persona tika ievainota. Persona, kas apgalvo, ka ir saistīta ar Islāma valsti, uzņēmās atbildību par uzbrukumu sociālajos medijos publicētajā video. Uzbrucējs aizbēga no notikuma vietas, kā rezultātā tika izsludināta meklēšana un Beļģijas terorisma trauksmes līmenis tika paaugstināts, ziņo Reuters.

Beļģijas federālais prokurors norādīja, ka nav pierādījumu, kas saistītu uzbrucēju ar konfliktu starp Izraēlu un palestīniešu kaujiniekiem. Tā vietā tiek izteikts pieņēmums, ka

uzbrukuma motīvs, visticamāk, bija upuru tautība.

Zviedrija augustā paaugstināja terorisma trauksmes līmeni līdz otrajam augstākajam, brīdinot par draudu pieaugumu zviedriem ārzemēs, pēc tam, kad Korāna dedzināšana un citas darbības pret islāma svētāko tekstu Zviedrijā izraisīja musulmaņu sašutumu un džihādistu draudus.

Beļģijas iekšlietu ministrs minēja “iespējamu teroristisku motīvu”, kā arī tika izteikti pieņēmumi, ka upuri bija futbola līdzjutēji, kas apmeklējuši Beļģijas un Zviedrijas spēli, kura drošības apsvērumu dēļ tika pārtraukta puslaikā.

Laikraksta Het Laatste Nieuws tīmekļa vietnē publicētajā Briseles uzbrukuma video redzams, kā vīrietis oranžā jakā uz motorollera ielas krustojumā ar šauteni vispirms izdara divus šāvienus, pēc tam vēl trīs, tad ieskrien ēkā, izdara vēl divus šāvienus, aiziet, atkal sper dažus soļus atpakaļ un šauj vēl vienu reizi.

Saskaņā ar plašsaziņas līdzekļos publicēto pašpasludinātā noziedznieka video vēstījuma atšifrējumu viņš teica:

“Islāma sveiciens Allahu Akbar. Mans vārds ir Abdesalems Al Gulani, un es esmu Allāha cīnītājs. Es esmu no Islāma valsts. Mēs mīlam tos, kuri mīl mūs, un mēs ienīstam tos, kuri ienīst mūs. Mēs dzīvojam savas reliģijas dēļ un mirstam savas reliģijas dēļ. Alhamdulah. Jūsu brālis atriebās musulmaņu vārdā. Līdz šim esmu nogalinājis trīs zviedrus Al hamdoulelah. Trīs zviedrus, jā. Lai man piedod tie, kam es esmu nodarījis pāri. Un es piedodu visiem. Salam Aleykoum.”

Trešais cietušais, kurš tika ievainots, bet kura stāvoklis nebija dzīvībai bīstams, bija taksometra vadītājs. Varasiestādes aicināja Briseles iedzīvotājus palikt telpās, līdz draudi mazināsies, un Eiropas Komisijas darbiniekiem tika ieteikts rīkoties tāpat.

Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kroo (Alexander de Croo) platformā X (iepriekš Twitter) apstiprināja, ka upuri ir Zviedrijas pilsoņi, un izteica līdzjūtību ģimenēm un draugiem, kā arī Zviedrijas premjerministram. Viņš uzsvēra Zviedrijas un Beļģijas kopīgo

apņemšanos apkarot terorismu.

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons (Ulf Kristersson) paziņoja, ka visi Beļģijā esošie zviedri saņems īsziņu ar ieteikumu būt modriem un ievērot Beļģijas iestāžu norādījumus.

Lasiet vairāk: Izraēlai gatavojoties sauszemes uzbrukumam, notiek sarunas par humanitāro palīdzību Gazai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas