VIDEO |Būvdarbu laikā Satekles ielā sabrūkusi neapdzīvota ēka; RD sniedz palīdzību blakus esošo māju iedzīvotājiem

Iedzīvotājiem, kas tika evakuēti no blakus mājas dēl Satekles ielā sabrukušās neapdzīvotās ēkas, Rīgas pašvaldība sniegs sociālu un materiālu atbalstu, informē Rīgas domes (RD) pārstāvji. 

Ņemot vērā esošos apstākļus RD norāda, ka

evakuētajiem iedzīvotājiem, kuri nevarēs atgriesties savās dzīvesvietas ir tiesības saņemt krīzes pabalstu no pašvaldības –  līdz 620 eiro vienam cilvēkam vai līdz 1240 eiro ģimenei.

Pabalstu krīzes situācijā var pieprasīt divu mēnešu laikā no krīzes situācijas rašanās dienas. Lai saņemtu krīzes pabalstu iedzīvotājiem ir jāvēršas ar iesniegumu Rīgas Sociālajā dienestā, teritoriālajā centra Avoti, klātienē vai sazinoties pa tālruni 67037679.

RD arī informē, ka iedzīvotāji var vērsties Sociālajā dienestā, ja nepieciešana arī cita veida palīdzība, piemēram, apģērbs, pārtikas pakas, u.c. veida palīdzība. 

Evakuētajiem iedzīvotājiem, kam nepieciešama pagaidu dzīvojamā telpa, šobrīd tiek piedāvāta istaba pašvaldības viesnīcā (līdz 5 dienām). Par izmitināšanas iespējām viesnīcā Rīgas dome aicina sazināties ar pašvaldības policiju pa tālruni 110.

RD informē, ka līdztekus iespējais pieteikties pagaidu dzīvojamai telpai ir iespēams arī saņemt vienreizēju pabalstu remontam, ja dzīvojamā telpa vai māja ir cietusi avārijas šajā gadījumā sabrūkot blakus mājai.

Ja telpas tiks atzītas par atjaunojamām, dzīvokļu īpašnieki varēs pieteikties uz vienreizēju pabalstu remontam – līdz 10 000 eiro.

Lai saņemtu pašvaldības izīrētu dzīvojamo telpu, kur var uzturēties līdz 6 mēnešiem, bet ne ilgāk par gadu, iedzīvotājiem jāvēršas  ar iesniegumu Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā.

 Iepriekš jau vēstīts, ka ceturtdien, 30.marta kvartālā, starp Satekles, Elizabetes, Dzirnavu un Ernesta Birznieka-Upīša ielām būvdarbu laikā sabrukusi neapdzīvota piecstāvu ēka. No divām blakus esošajām mājām, drošības apsvērumu dēļ tika evakuēti deviņi cilvēki. Notikumu vietā strādāja atbildīgie dienesti un sniedza iedzīvotājiem visu iespējamo palīdzību. 

Pagaidām nav skaidrs, kas kalpoja par katalizātoru, kā rezultātā ēka sabruka, taču Valsts policija (VP) jau ir uzsākusi kriminālprocesu. Savukārt Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) norāda, ka sabrukusī ēka jau pirms mēneša nonākusi BVKB redzeslokā.

Ēka bija iekļauta tuvākajā laikā pārbaudāmo objektu sarakstā, taču pārbaude vēl nebija veikta.

BVKB sadarbībā ar sertificēšanas institūcijām kompetences ietvaros izvērtēs veiktās tehniskās apsekošanas atbilstību un pietiekamību, būvprojekta atbilstību normatīvo aktu prasībām un būvniecības procesa dalībnieku veiktās darbības objektā.

Iedzīvotāji tika evakuēti no ēkām E. Birznieka-Upīša ielā 4 un 6. E. Birznieka-Upīša ielas 6.nama ieejas mezglam uzkritušas brūkošās ēkas daļas, tādēļ pagaidām aizliegta ēkas daļas ekspluatācija.

Evakuētie iedzīvotāji tika izvietoti pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme autobusā. Pagaidu izmitināšanai pašvaldības viesnīcā patlaban pieteikušās trīs personas, kurām pašvaldības darbinieki tuvākajā laikā piedāvās arī telpas ilgstošai īrēšanai.

Lasiet arī: VIDEO | Vērtēs sabrukušās Rīgas centrā neapdzīvotās ēkas būvprojekta atbilstību prasībām

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas