VIDEO | Četri ASV koledžas pasniedzēji sadurti ar nazi publiskā parkā Ķīnā

Četri Aiovas Kornela koledžas pasniedzēji tika nogādāti slimnīcā pēc tam, kad viņiem pirmdien dienas laikā, apmeklējot parku un templi Dzjiliņas provincē Ķīnā, ar nazi uzbrucis nezināms uzbrucējs, teikts koledžas paziņojumā, Ķīnas Ārlietu ministrijai otrdien, 11.jūnijā, ziņojot, ka cietušo ievainojumi nav dzīvībai bīstami, ziņo britu raidsabiedrība BBC un “Reuters”.

Četri Kornela koledžas pedagogi bija devušies uz Ķīnu mācību apmaiņas programmā ar partneraugstskolu Beihua un viņus uz parku pavadīja Beihua universitātes pārstāvis.

Viens no četriem ievainotajiem bijis Aiovas pārstāvja Adama Zabnera (Adam Zabner) brālis Deivids, kurš pastāstīja, ka brālis ir ievainots rokā, tagad atveseļojas un jūtas labi.

Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ievainotie nekavējoties nogādāti slimnīcā,

kur viņiem sniegta palīdzība un neviena ievainotā dzīvība neesot apdraudēta.

Preses pārstāvis Lins Dzjans otrdien neatbildēja uz jautājumiem par to, vai uzbrucējs ir aizturēts, piebilstot, ka policija turpina izmeklēšanu.

“Šis bija atsevišķs incidents, un izmeklēšana turpinās. Ķīna tiek uzskatīta par vienu no drošākajām valstīm pasaulē, un Ķīna turpinās veikt attiecīgus pasākumus, lai nodrošinātu ārvalstnieku drošību valstī. Mēs uzskatām, ka tas nekaitēs attiecībām ar citām valstīm,” viņš sacīja.

Pirmdien vietnē “X” tika izplatīts video, vēlāk cenzēts, kurā redzami cilvēki, guļot uz zemes parkā un uz viņu apģērba bija asinis, taču Ķīnas sociālajos medijos nebija atrodamas nekādas pēdas, kas liecinātu, ka tas būtu noticis.

 

Meklējot “ārzemnieki Jilina” Ķīnas sociālo mediju platformā “Weibo” nekas netika atrasts, kas lietotājiem lika apspriest šo incidentu līdzīgās tēmās. Tika dzēsts arī bijušā “Global Times” redaktora Hu Sjiņjina “Weibo” ieraksts, kurā viņš apraksta notikušo kā “nejaušu atgadījumu” un norāda, ka Ķīna parasti ir draudzīga pret ārvalstniekiem.

Par šo incidentu ziņoja tikai daži Ķīnas valsts plašsaziņas līdzekļi.

Ņemot vērā saspīlētās diplomātiskās attiecības, Pekina un Vašingtona cenšas atjaunot cilvēku savstarpējo komunikāciju.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins ir solījis nākamo piecu gadu laikā uz Ķīnu uzaicināt 50 000  jauniešu no ASV, savukārt Ķīnas diplomāti apgalvo, ka ASV Valsts departamenta ieteikumi ceļotājiem būt uzmanīgiem, ir atturējuši amerikāņus no došanās uz Ķīnu.

Valsts departaments turpina piemērot 3.līmeņa ceļošanas ieteikumu Ķīnai, brīdinot par iespējamu patvaļīgu aizturēšanu un izceļošanas aizliegumu.

Saskaņā ar ASV datiem pašlaik Ķīnā studē mazāk nekā 900 amerikāņu apmaiņas studentu salīdzinājumā ar vairāk nekā 290 000 ķīniešu studentu ASV.

Lasiet arī: ASV atcels aizliegumu Ukrainas vienībai “Azov” izmantot amerikāņu ieročus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas