VIDEO | Grieķijā oranži Sahāras putekļi pārņem Atēnas

Atēnās bija vērojama dramatiska oranža migla, ko izraisīja no Sahāras tuksneša ieplūdušie putekļu mākoņi – viena no spēcīgākajām epizodēm kopš 2018.gada, taču meteoroloģijas dienests prognozēja, ka trešdien, 24.aprīlī, debesis skaidrosies, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Gaisa kvalitāte bija pasliktinājusies visā Grieķijā, un trešdienas rītā putekļu dēļ vairs nebija redzama Atēnu Akropole. Putekļu mākonis bija izpleties līdz pat Salonikiem ziemeļos.

Cilvēkiem ar elpceļu problēmām tika ieteikts ierobežot aktivitātes ārpus telpām, nēsāt aizsargmaskas un izvairīties no intensīvas fiziskās slodzes, līdz putekļi izklīdīs.

 

Sahāra ik gadu izdala no 60 līdz 200 miljoniem tonnu minerālputekļu, lielākajai daļai ātri nosēžoties, taču mazākas daļiņas var aizceļot lielus attālumus, sasniedzot pat Eiropu.

Atmosfēra, īpaši Grieķijas dienvidos, bija kļuvusi smacīga putekļu un augstās temperatūras dēļ, ko kāds

grieķu meteorologs salīdzinājis ar ainavu uz Marsa.

Ugunsdzēsības dienests otrdien ziņojis par 25 ugunsgrēkiem, kas izcēlušies pēdējo 24 stundu laikā. Viens no ugunsgrēkiem izcēlās netālu no jūras spēku bāzes Krētas salā, kur gaisa temperatūra sasniedza 36.6 C, un saskaņā ar vietējiem ziņojumiem nācies evakuēt mājas un bērnudārzs.

Lielākā putekļu koncentrācija trešdien dosies tālāk uz austrumiem, jo no rietumiem turpinās ieplūst aukstā fronte ar tīrāku un svaigāku gaisu. Līdz nedēļas beigām Vidusjūras austrumu daļā atgriezīsies svaigāks un tīrāks gaiss, un arī gaisa temperatūra atkal būs tuvāka šī gadalaika normai.

Lasiet arī: Brīdina: Gaisa piesārņojuma dēļ līdz pēcpusdienai rīdziniekiem jāsamazina fiziskās āra aktivitātes

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas