VIDEO | Izraēlas-Hamās pamiers: ķīlnieku un ieslodzīto apmaiņa

Kaujinieku grupējums Hamās svētdien, 26.novembrī, atbrīvoja vēl 17 ķīlniekus apmaiņā pret 39 palestīniešu ieslodzītajiem, kas tika atbrīvoti no Izraēlas cietumiem. Tā bija trešā apmaiņa, kas ir daļa no piektdien noslēgtā četru dienu pamiera, kas tika panākts ar Kataras, Ēģiptes un ASV starpniecību. Pirmdiena, 27.novembris, ir pēdējā pamiera diena, ziņo Reuters.

Svētdien Hamās ziņojis par 13 izraēliešu, trīs taizemiešu un vienas personas ar Krievijas pilsonību atbrīvošanu, tostarp atbrīvota amerikāņu gūstekne – četrus gadus vecā Abigeila Edana (Abigail Edan), kura, kā teicis Džo Baidens (Joe Biden), bija lieciniece tam, kā Hamās kaujinieki 7.oktobra uzbrukumā nogalināja viņas vecākus, un kopš tā laika tika turēta gūstā.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja apstiprināja, ka šīs personas svētdien veiksmīgi atgriezušās no Gazas. Kā arī Hamās publicējis video no ķīlnieku atbrīvošanas.

 

Grupējums Hamās ir paudis ieinteresētību pagarināt pamieru, uzsverot, ka Izraēlai jāatbrīvo palestīniešu ieslodzītie.

Līdz šim Izraēla ir atbrīvojusi 117 palestīniešu ieslodzītos.

Arī Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka svētdienas sarunā ar prezidentu Džo Baidenu par ķīlnieku atbrīvošanu paudis gatavību pagarināt pagaidu pamieru, ja katru papildu dienu tiktu atbrīvoti desmit gūstekņi. Tomēr Netanjahu uzsvēris, ka, pamieram beidzoties, Izraēla atsāks savu mērķu sasniegšanas centienus: likvidēt Hamās, nepieļaut to, ka Gazā atgriežas iepriekšējā stāvoklī un nodrošināt visu ķīlnieku atbrīvošanu.

Sestdien tikuši atbrīvoti 13 izraēlieši un četri ārzemnieki. Piektdien, pamiera pirmajā dienā, Hamās atbrīvoja 24 ķīlniekus. Reuters raksta, ka kāds palestīniešu avots minējis, ka

varētu tikt atbrīvoti līdz pat 100 ķīlniekiem.

Šis ir pirmais karadarbības pārtraukums septiņu nedēļu laikā, kopš Hamās 7.oktobra uzbrukuma, kurā viņi sagrāba aptuveni 240 ķīlniekus un nogalināja apmēram 1 200 izraēliešus. Atbildot Izraēla sāka bombardēt Gazas joslu un uzsāka sauszemes pretuzbrukumu. Saskaņā ar Hamās pārvaldītās Gazas veselības aizsardzības iestāžu datiem, ir nogalināti aptuveni 14 800 palestīniešu un simtiem tūkstošu ir zaudējuši mājas.

Katara, Ēģipte un ASV ir pieprasījušas pagarināt pamieru, taču nav skaidrs, vai tas notiks.

Ķīlnieku atbrīvošanas vienošanās saskārusies ar problēmām, kad Hamās sestdien kavēja atbrīvošanu, pieprasot, lai Izraēla ievēro pamiera nosacījumus, tostarp ļauj Gazas ziemeļu daļā iebraukt palīdzības kravas automašīnām.

Kataras diplomāti tagad pārrauga palīdzības piegādi Gazā, un Kataras Ārlietu ministrija ir apstiprinājusi viņu klātbūtni.

ANO amatpersona svētdien norādījusi, ka humānās palīdzības konvojs uz Gazas ziemeļiem nogādā lielāko palīdzības sūtījumu vairāk nekā mēneša laikā, piebilstot, ka, lai gan tiek piegādāta palīdzība, simtiem Gazas iedzīvotāju dodas uz dienvidiem, baidoties no Izraēlas bombardēšanas atsākšanās, ja četru dienu pamiers netiks pagarināts.

Lasiet vairāk: Eksperts: Izraēlas un Hamās pamiers neliecina par kara beigām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas