VIDEO | Kopenhāgenas vēsturiskā Biržas ēka liesmās

Dānijas vēsturisko 17.gadsimta biržas ēku “Børsen”, kas ir viena no vecākajām pilsētas ēkām, Kopenhāgenas centrā, otrdien, 16.aprīlī, pārņēma liesmas, sabrūkot tās ikoniskajam tornim, atstājot apkārtējos šokā par postošo skatu, salīdzinot to ar Parīzes Dievmātes katedrāles 2019.gada ugunsgrēku, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Visi, kas atradās ēkā, paspēja atstāt ēku, vairāki cilvēki steidzās glābt vēsturiskās gleznas.

“Dānijas kultūras mantojuma 400 gadi liesmās,” kultūras ministrs Jakobs Engels-Šmits (Jakob Engel-Schmidt) rakstīja vietnē “X”.

 

Vēsturiskā biržas ēka pašlaik tika remontēta un aplikta ar sastatnēm un aizsargplēvi. Ēkā atradās Dānijas Tirdzniecības palāta, kas otrdienas rītā notikušo aprakstīja kā briesmīgu skatu.

“Briesmīgas bildes no biržas. Tik skumji. Ikoniska ēka, kas mums visiem daudz nozīmē… Mūsu pašu Dievmātes katedrāles brīdis,” aizsardzības ministrs Troelss Lunds Poulsens (Troels Lund Poulsen) rakstīja vietnē “X”.

 

BBC ziņo, ka vēsturiskā biržas ēka Kopenhāgenā pēc karaļa Kristiāna IV pasūtījuma tika projektēta holandiešu renesanses stilā. Ēkas smaili rotāja četras pūķa astes, kas savītas šķēpā, un trīs kroņi, simbolizējot Dānijas saikni ar Norvēģiju un Zviedriju.

Ēka, kas celta 1625.gadā, atrodas netālu no Dānijas parlamenta un karaļa pils. BBC, atsaucoties uz Dānijas plašsaziņas līdzekļiem, ziņoja, ka tuvumā esošais laukums tika evakuēts.

Uzreiz nebija skaidrs, kas izraisījis ugunsgrēku. 

Glābšanas dienesti norādījuši, ka sastatnes apgrūtināja viņu darbu. Tiek uzskatīts, ka ugunsgrēks, kas, pēc amatpersonu teiktā, visintensīvāk plosījās ap ēkas torni, smagi bojāja lielu daļu ēkas.

Lasiet arī: Igaunijas iekšlietu ministrs rosinās atzīt Maskavas patriarhātu par teroristisku organizāciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas