VIDEO | Kosovas parlamentā izceļas kautiņš

Kosovas parlamentā izcēlās kautiņš pēc tam, nokaitētu debašu laikā opozīcijas deputāts uzlēja ūdeni Kosovas premjerministram Albinam Kurti (Albin Kurti), raksta ziņu aģentūra Reuters.

Kosovas opozīcija jau ilgstoši apsūdz nacionālistiski virzīto premjerministru par spriedzi valsts ziemeļos, kas ietekmē attiecības ar Kosovas sabiedrotajiem rietumos – ASV un Eiropas Savienību.

Nemieri ziemeļos kārtējo reizi saasinājās pēc pašvaldību vēlēšanām aprīlī, kuras serbi teju pilnībā ignorēja, pieprasot īstenot pirms desmitgades noslēgto vienošanos par plašāku autonomiju. 90% Kosovas iedzīvotāju ir etniskie albāņi, un tikai apmēram – 5% serbi, un lielākā daļa no viņiem apdzīvo Kosovas ziemeļu daļu.

Ceturtdien, 13.jūlijā, opozīcijas deputāts uzlēja ūdeni Kurti un viņa vietniekam.

Citi valdošās partijas un opozīcijas deputāti arī devās uz tribīni un izcēlās kautiņš. Kurti tika nostumts malā, un kautiņš turpinājās, līdz iejaucās policija.

Kautiņu izraisījusī debate skāra tiešsaistes medija Nacionale publicētu audioierakstu, kurā dzirdama pērn jūnijā notikusi saruna starp Kurti partijas priekšsēdētāju Mimozu Kusari-Lilu (Mimoza Kusari-Lila) un tābrīža serbu deputātu Slavko Mimiču (Slavko Simic).

Ierakstā dzirdams, ka Kusari-Lila stāsta, ka iepriekš runājusi ar serbu izcelsmes amatpersonu Milanu Radojčiču (Milan Radojcic), kuru par organizēto noziedzību un korupciju sankcionējusi ASV valdība. Kosovas valdība izsludinājusi Radojčiču meklēšanā.

Kosovas parlamenta spīkeris norādījis, ka notikušais ir nepieņemams, un vardarbības lietošana ir sodāma, valdības sēde uz divām stundām tika pārtraukta.

Kurti trešdien, 12.jūlijā, ar ES vienojies samazināt Kosovas policijas klātbūtni ziemeļos, un arī citādi centīsies mazināt spriedzi. 29.maijā sadursmēs ar serbu protestētājiem ievainoti 93 NATO miera uzturētāji. Mediķi informējuši, ka cietuši arī 52 serbi.

Lasiet arī: Makrons un Šolcs aicina Kosovā rīkot jaunas vēlēšanas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas