VIDEO | Lai nokļūtu pie Japānas zemestrīcē cietušajiem, tiek mobilizēti glābēji

Pēc spēcīgās zemestrīces, kas Jaungada dienā satricināja Japānu, gāja bojā vismaz 48 cilvēki, padarot to par postošāko zemestrīci Japānā vismaz kopš 2016.gada. Glābšanas komandas otrdien, 2.janvārī, centās sasniegt izolētos rajonus, kur bija sagruvušas ēkas, sabrukuši ceļi un desmitiem tūkstošu māju bija pārtraukta elektrības padeve, ziņo Reuters.

Zemestrīce, kuras sākotnējā magnitūda bija 7,6 balles, sākās pirmdienas pēcpusdienā, liekot piekrastes rajonos dzīvojošajiem evakuēties, jo Japānas rietumu piekrasti skāra cunami viļņi, kas ūdenī ieskāva automašīnas un mājas.

Zemestrīces skartajā Noto pussalā Išikavas prefektūrā Japānā esot nosūtīta 3000 cilvēku liela glābšanas komanda, kuras sastāvā ir armijas karavīri, ugunsdzēsēji un policisti. Premjerministrs Fumio Kišida uzsvēris meklēšanas un glābšanas darbu steidzamību, raksturojot tos kā sacensību ar laiku.

Kišida sacīja, ka glābējiem ir ļoti grūti piekļūt Noto pussalas ziemeļu galam, kur helikopteru veiktās apskates ir atklājušas daudzus ugunsgrēkus un plašus ēku un infrastruktūras bojājumus. Glābšanas darbus gaida aptuveni 120 cilvēki, sacīja valdības pārstāvis.

Zemestrīces skartajā teritorijā ir apturēta dzelzceļa satiksme un lidojumi. Vairāk nekā 500 cilvēku ir iesprostoti Noto slēgtajā lidostā, sakarā ar skrejceļa un ceļu plaisām un termināļa ēkas bojājumiem.

Suzu, kas atrodas netālu no zemestrīces epicentra, mērs Masuhiro Izumija ziņoja, ka pilsētā, kurā ir nedaudz vairāk nekā 5000 mājsaimniecību, varētu būt sagrautas līdz pat 1000 māju, situāciju raksturojot kā katastrofālu.

Pēc zemestrīces pirmdienas vakarā Japānas valdība lika evakuēties aptuveni 100 000 cilvēku, kā patvēruma vietas izmantojot aktu zāles un skolu sporta zāles.

Lai gan gandrīz puse no tiem pēc cunami brīdinājumu atcelšanas otrdien atgriezās mājās, aptuveni 33 000 mājsaimniecību Išikavas prefektūrā joprojām nav elektrības un gandrīz 20 000 mājsaimniecību nav ūdensapgādes.

Zemestrīce Japānā rada bažas kodolenerģētikas nozarē,

it īpaši pēc 2011.gada Fukušimas katastrofas. Japānas regulatīvās kodolenerģijas iestādes ziņoja, ka Japānas jūras piekrastē esošajās kodolspēkstacijās nav vērojami ievērojami traucējumi.

Arī Hokuriku Electric Šikas kodolelektrostacijā, kas atrodas vistuvāk epicentram un kopš 2011.gada ir dīkstāvē, nav konstatēta radiācijas noplūde, taču bijuši elektrības padeves pārtraukumi un naftas noplūdes.

Saskaņā ar Japānas Meteoroloģijas aģentūras datiem kopš pirmdienas, kad zemestrīce sākās, ir reģistrēti aptuveni 200 grūdieni, un tā brīdināja, ka tuvākajās dienās varētu būt vēl vairāk spēcīgu grūdienu, ziņo Reuters.

Lasiet arī: Japāna novadīs okeānā ūdeni no Fukušimas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas