VIDEO | Maska “Neuralink” parāda, kā pirmais smadzeņu “čipa” pacients spēlē šahu tiešsaistē

Īlona Maska (Elon Musk) smadzeņu mikroshēmu uzņēmums “Neuralink” demonstrēja savu pirmo pacientu Nolandu Arbo (Noland Arbaugh), kurš, izmantojot implantēto ierīci, kontrolēja datora kursoru, lai tiešsaistē spēlētu šahu, kā tas tika demonstrēts deviņu minūšu garā tiešraidē vietnē “X”. Arbo, kurš ir paralizēts zem pleciem niršanas negadījuma dēļ, janvārī saņēma mikroshēmas implantu, ceturtdien, 21.martā, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Uzņēmuma mērķis ir savienot cilvēka smadzenes ar datoru, lai palīdzētu risināt sarežģītas neiroloģiskās problēmas.

“Operācija bija ļoti vienkārša,” paraugdemonstrācijas laikā teica Arbo, piebilstot, ka smadzeņu implantu viņš izmantoja arī, lai spēlētu videospēli “Civilization VI”. “Neuralink” devis viņam iespēju vēlreiz spēlēt šo spēli, un viņš to spēlējis astoņas stundas pēc kārtas.

Taču Arbo sacīja, ka jaunā tehnoloģija nav perfekta un “ir bijušas dažas problēmas”.

“Neuralink” ierīce, kas ir aptuveni 50 centu monētas lielumā, tiek ievietota galvaskausā ar mikroskopiskiem vadiem, kas spēj nolasīt neironu aktivitāti un nosūtīt atpakaļ bezvadu signālu uz uztvērēju.

Uzņēmums ir veicis izmēģinājumus ar cūkām un apgalvo, ka pērtiķi var spēlēt elementāru “Pong” videospēles versiju. 2023.gada maijā uzņēmums saņēma ASV Pārtikas un zāļu administrācijas (FDA) atļauju veikt izmēģinājumus ar mikroshēmu ar cilvēkiem.

“Neuralink” ir viens no aizvien pieaugošā uzņēmumu un universitāšu struktūrvienību skaita, kas cenšas pilnveidot un galu galā komercializēt šo smadzeņu-datora saskarnes (BCI) tehnoloģiju.

Piemēram, Šveices Federālais tehnoloģiju institūts Lozannā ļāva pacientam, kurš ir paralizēts, staigāt, implantējot elektroniskas ierīces viņa smadzenēs un mugurkaulā, kas ļāva bezvadu režīmā pārsūtīt viņa domas uz kājām un pēdām, tādējādi veicinot kustības.

Šai tehnoloģijai (BCI) pašlaik tiek piešķirti daudzi miljoni pētniecības finansējuma.

Lasiet arī: Īlons Masks paziņo par sava uzņēmuma pirmo veiksmīgi implantēto “smadzeņu čipu” cilvēkam

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas