VIDEO| Nacionālā bibliotēka: Fasādi vairāk nemazgāsim!

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils apsaimniekotāji ir pieņēmuši lēmumu turpmāk vairs nemazgāt bibliotēkas fasādi, vēsta 360 TV raidījums Ziņneši.

Bibliotēkas fasāde pirmo un pēdējo reizi tika mazgāta pirms septiņiem gadiem, un tas izmaksāja 117 000 eiro.

LNB Saimniecības departamenta direktors Juris Ģiedris medijam skaidro, ka ēkas ārienes mazgāšana notikusi pēc sabiedrības un mediju spiediena un patiesībā tā neesot bijusi vajadzīga.

Ģiedris norāda, ka ēkas arhitekts konstrukcijā ir izmantojis nerūsējošā tērauda elementus, līdz ar to tiem nav nepieciešama īpaša apkope. Tāpēc pieņemts lēmums turpmāk nemazgāt tās ēkas daļas, kas satur nerūsējošā tērauda elementus.

It īpaši bibliotēkas jumta daļas, kas ir pārklātas ar nerūsējošā tērauda pārklājumu.

Jautāts, vai arī ēkas logi netiks vairāk mazgāti, Ģiedris atbild, ka uz fasādes stikliem tas neattieksies. “Mēs mazgājam stiklus, un arī pavasarī noteikti mazgāsim stiklus. Ir vietas, kur biežāk tiek mazgāti stikli, bet, ņemot vērā, ka šeit ir ļoti intensīva satiksmes plūsma, mazgāšana ir diezgan īslaicīga,” stāsta Ģiedris, un piebilst, lai nomazgātu visus logus, tas būtu jādara četras, piecas reizes gadā. “Lai to īstenotu, būtu jādomā, kā samazināt satiksmes plūsmu apkārt bibliotēkas ēkai. Tad mēs varētu nodrošināt tīrus logus!” spriež LNB pārstāvis.

Ģiedris arī uzsver, ka ir vairākkārtīgi ir lūgta finansiālā palīdzība pašvaldībai un Kultūras ministrijai, lai nodrošinātu bibliotēkas ēkas ārējās fasādes apkopi.

“Budžets tiek piešķirts uz gadu, un ar to ir jāizdzīvo. Mēs esam Kultūras ministrijas tiešā pakļautībā un ministrija izdala budžeta līdzekļus gadam,” pauž Ģiedris un piebilst, ka LNB nav un nebūs tuvākajā laikā finanšu līdzekļu Gaismas pils fasādes mazgāšanai.

Lasiet arī: Kuldīgas vecpilsētu iekļauj UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas