VIDEO| Par!/Progresīvie ieskatā Rīgā jābūt vienam mēram un vienam vicemēram

Rīgas domes (RD) frakcijas Par!/Progresīvie (PP) ieskatā, lai pārmaiņu koalīcija spētu veiksmīgi turpināt darbu, ir jāatsakās no daudzajiem vicemēra amatiem, teikts PP paziņojumā. 

Tāpat PP pārstāvji skaidro, ka jaunajā pašvaldību likumā vicemēra pilnvaras ir ievērojami ierobežotas. Līdz ar to, lai būtu iespējams arī turpmāk ievērot labus, caurskatāmus pārvaldības principus,

Rīgā ir jābūt vienam domes priekšsēdētājam un vienam priekšsēdētāja vietniekam. 

Pēc RD koalīcijas tikšanās, PP frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs pauda, ka “Rīgai nav nepieciešami četri mēri, kuriem katram ir sava politiskā karaliste”. 

“Turklāt atcerēsimies – jaunais pašvaldību likums paredz, ka domes izpildvara ir nodalīta no lēmējvaras. Līdz ar to mēs nesaprotam, kāpēc mūsu partneri mēģina turēties pie vairākiem vicemēra krēsliem,” spriež Kossovičs.

Lai novērstu mazo “karaļvalstu” veidošanos Rīgas domē, kur vicemēram ir plašas iespējams  ietekmēt kādu politiski pārraudzīto nozari, pilsētā ir jābūt vienam vicemēram, norāda PP pārstāvji. 

Arī Progresīvo līderis Kaspars Briškens intervijā TV24 pauda, ka “šajā konfigurācijā, kad ir viens mērs un trīs vicemēri, izšķīdina komiteju vadītāju atbildību”. “Ir vicemēri, kam nosacīti katram ir iedalīti noteikti jautājumi atbildībā, vienlaikus ir komiteju politiskie vadītāji. Tad ir jautājums – kuram ir lielāka ietekme?” jautāja Briškens un piebilda, ka vadoties pēc Eiropas “labās prakses” ir jābūt vienam mēram un vienam vicemēram. 

“Tādā veidā tiktu stiprināta komiteju vadītāju atbildība par savu pārraudzīto nozari – viena  no nozarēm, kurā ir nepieciešamas pārmaiņas, ir tieši satiksme.

Līdz ar to, partneru vēlme saglabāt vairākus vicemēru krēslus liek uzdot jautājumu par to, kas viņiem rūp vairāk – rīdzinieku intereses vai amati,” uzsvērts PP paziņojumā.

Šonedēļ Par/Progresīvie katru koalīcijas frakciju ir aicinājuši tikties atsevišķi, lai pārrunātu galvenos darbus, kas būtu jāpaveic līdz 2025.gada pašvaldību vēlēšanām.

Plānots, ka trešdien PP tiksies ar frakciju Jaunā Vienotība (JV), lai pārrunātu satiksmes un pilsētas attīstības jautājumus. 

Savukārt ceturtdien un piektdien ieplānotas tikšanās ar deputātu bloku Kods Rīgai un frakciju NA/LRA. 

BNN jau vēstīja, ka  visas kādreizējās RD koalīcijas frakcijas paziņojušas – neviena politiskā spēka interesēs nav ārkārtas vēlēšanas. Līdz ar to notiks sarunas, lai šīs četras frakcijas vienotos par turpmāko sadarbību.

Koalīcijas šķelšanās notika pēc konflikta par Satiksmes departamenta darba izvērtēšanu. Konflikta rezultātā RD priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) paziņoja par atkāpšanos no amata. Pēc disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas ziņojuma disciplinārlieta pret Satiksmes departamenta amatpersonām ir izbeigta bez rezultāta.

JV, NA/LRA un KR ir izveidojuši 20 balsu bloku, tāpēc viņu pusē esot iniciatīva piedāvāt Rīgas mēra amata kandidātu. JV, NA/LRA un KR noraidījušas PP priekšlikumu samazināt vicemēru skaitu no trim līdz vienam un pārdalīt atbildības sfēras, JV atņemot atbildību par satiksmes jomu.

Lasiet arī: Mazinot vicemēru skaitu, PP var nevirzīt savu kandidātu, izaicina NA/LRA domnieks

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas